Reagoanje i odgovor portala romanet-min

Reagovanje

Povodom teksta “Izlazimo na lokalne izbore u Podgorici” objavljenog 24 novembra 2021. godine na portalu RomaNet, prenosimo u cjelosti reagovanje Mensura Šaljaja, predsjednika Nacionalnog savjeta Roma:

“Sa indignacijom odbacujem tvrdnje Romanet Portala, da sam u svom izlaganju spomenuo kupovinu glasova od strane DPS-a.

Kao čovjek  sam zaprepašćen i razočaran navodima, koje su u Romnet Portalu objavljeni pod naslovom “ Izlazimo na lokalne izbore u Podgorici”. Zbog javnosti osjećam potrebu da do kraja razjasnim ovaj po meni problem koji se kosi sa  svim standardim novinarskog etičkog kodeksa. Navoditi nešto što nisam rekao je u najmanju ruku krivično djelo, a to ću i uraditi, ako mi se javno ne izvini autor gore navedenog članaka Andrija Đukanović.

Andrija Đukanović je pomenuti članak napisao slušajući navode mog izlaganja u podcast emisiji Romanet. Kontaktirali su me, kao normalan i vaspitan čovjek, pristao sam da gostujem na toj emisji i znam dobro šta sam rekao, ko ne vjeruje može da presluša svaki detalj mog izlaganja na ovom linku: https://www.romskisavjet.com/mensur/. Ko želi da prati tok mog izlaganja vezano za političku participaciju neka prati od 21:00 do 39:00.min. Emisija je trajala 1h i 6.min , imate drugi dio gdje takođe govorim o sličnoj temi ,a počinje od 48:00 do 52:11.min

Kao Predsjednik Romskog Savjeta jako sam razočaran što ovakva vrsta manipulacije pa i jedan vid spinovanja dolazi sa  portala koji se bavi Romskom problematikom , umjesto da objektivno izvještavaju oni rade suprotno. Umjesto da rade na jedinstvu i homogenizaciji promovisanju prava Roma , oni ovakvim spinovanjem unose razdor i nejedinstvo , neka im služi na cast. Ko se zaista svojski trudi i zalaže za dobrobit Roma pokazaće vrijeme i ostvareni rezulati , ali i ono za šta se zalažemo.

Slušajući izjave umišljenih, takozvanih lidera Romske zajednice , lako se da primjetit ko se zalaže za lični intres a ko za opšti intres Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Romi to veoma dobro znaju da prepoznaju.

Još jednom ponavljam niti jednom riječju nisam spomenuo kupovinu glasova od strane DPS-a. Postoji jedno pravilo da svako mora da stoji iza onoga šta je govorio ili napisao, upravo ja to tražim od urednika navedenog portala  i autora članka. Morat će da dokažu to što su iznjeli. Stojim iza svake moje javne izgovorene riječi koju sam izrekao na pomenutoj podcast emisiji.

Ovo što su iznjeli je čista laž i izmišljotina, možda zbog eventualne averzije koju imaju ili gaje prema DPS-u, ako je to tako, onda je to njihov problem, a nikako moj. Ne pristajem da mi neko nameće rijeći koje nisam izgovorio. Zato ponavljam ako mi se javno ne izvine, ja ću podnjeti tužbu protiv nadležnih: urednika i autora pomenutog teksta.”

 

ODGOVOR UREDNIKA PORTALA ROMANET

 

Žao nam je zbog činjenice da je došlo do nerazumijevanja u interpretaciji odgovora Mensura Šaljaja, predsjednika Romskog Savjeta i Demokratske partije Roma na pitanje kako će se izboriti sa kupovinom glasova, u kojoj je kazao da on neće kupovati glasove te da ga je sramota ako romski narod bude i dalje na prodaju.

Odgovor gospodina Šaljaja u našoj emisiji možete preslušati ovdje: ODGOVOR

On je doslovno rekao: “Demokratska partija Roma nema sredstava da kupuje glasove. Znači ne radimo na tome da kupimo ljude. Mene sramota ako znači i dalje naš narod bude na prodaju, sramota ako 50 eura ili 100 eura ili 200 eura…”

Ja sam kao glavni i odgovorni urednik portala RomaNet iz ovog odgovora razumio da se radi o kupovini glasova od strane prethodne vlasti s obzirom da su posljednji parlamentarni izbori bili u avgustu prošle godine do kada je DPS bio na vlast.

Ukoliko je naš sagovornik gospodin Šaljaj mislio na nešto drugo onda ovim putem, zbog naših čitalaca koji su moguće interpretirali na isti način kao i mi njegov odgovor, molimo ga da objasni na šta je tačno mislio kada je govorio o kupovini glasova, koji su se to Romi prodavali za 50, 100 ili 200 eura i kome su prodavali svoje glasove?

Ukoliko smo pogrešno shvatili odgovor gospodina Šaljaja mi mu se izvinjavamo i molimo ga da nam pojasni zbog svih nas. Želimo da naglasimo da u našem postupku nije postojala apsolutno nikakva loša namjera. Naprotiv, smatrali smo da je važno za zajednicu, ali isto tako i za gospodina Šaljaja da se predstavi romskoj zajednici kroz portal kojeg prati pripadnici ove zajednice te smo mu dali prostora da to i uradi.

Vjerujem da smo na istom cilju i da portal RomaNet i novoizabrani Romski savjet radi na unapređenju položaja Roma u Crnoj Gori. Računamo na podršku i saradnju sa svima pa i sa Romskim savjetom za dobrobit romske zajednice jer je to jedini način da se romska zajednica oslobodi začaranog kruga isključenosti iz društva.

Comments are closed.