49669711281_c1cf5b4d84_o

Prva dva slučaja Korona virusa u CG, Vlada donjela nove mjere

Danas je na konferenciji za novinare saopšteno da je Crna Gora registrovala prva dva slučaja korona virusa. Pacijentkinje su ženskog pola rođene 1948. i 1973. godine i tokom prethodnog perioda boravile su u pogođenom području. Jedna osoba je iz Ulcinja, a druga je iz Podgorice i stabilnog su zdravstvenog stanja, saopšteno je na konferenciji.

“Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obje se nalaze kod kuće,” kazao je Boban Mugoša.

“Obje se nalaze kod kuće, mi smo prije desetak minuta potvrdili slučajeve. Prvo se uradi test, a onda mora po protokolu da se potvrdi. Čim smo vidjeli test odmah smo obavijestili javnost,” naveo je Mugoša.

Jedna gospođa je došla iz SAD prije 12 dana, druga iz Španije i bila je pod nadzorom, istakao je on.

Mugoša kaže da je Crna Gora zemlja, koja pored Hrvatske, u regionu ima najviše testiranja.

“Nijesmo štedjeli što se tiče testiranja, ali ovo je bolest koja ne pokazuje odmah simptome, danima možete da se osjećate malaksalo,”rekao je Mugoša.

Nema mjesta panici saopštio je Marković. Pred nama je nova zahtjevnija faza u kojoj moramo da uradimo sve da spriječimo širenje korona virusa.

“Jasno je da prvi slučajevi obolijevanja nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva,” rekao je Marković.

Nacionalno Koordinaciono tijelo je danonoćno i požrtvovano pratilo cijelu situaciju. Svi ostajemo tim i želim da istaknem ulogu građana koji su pokazali svijest i disciplinu, ali je pred nama nova zahtjevnija faza.

“Potrebna nam je još jača disciplina, odgovornost, više solidarnosti, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Pored zdravstvenih ova epidemija predstavlja ozbiljan ekonomski izazov. Pripremamo odgovore sa raspoloživim mogućnostima,” naveo je Marković.

Marković je rekao da nijesu željeli da uvode demonstraciju sile na ulicama Crne Gore.

“Vjerujem da ćemo ovim mjerema koje je danas nacionalni tim utvrdio, podstaćI stanovništvo da građani nemaju kontakte koji mogu biti rizični. Mi smo mala zajednica koja može da poštuje mjere, ovdje nije potrebna prisila. Možemo svi zajedno da kontrolišemo ovu situaciju, kao što smo to radili i do sada,” rekao je Marković.

Ministarstvo zdravlja donijelo je danas, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti naredbu o preduzimanju novog seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja koronavirusa i više preporuka državnoj upravi, privredi i medijima.
Naređuju se privremene mjere radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od novog koronavirusa, i to:
1) Obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu;
2) Obustava javnog prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju;
3) Zatvaranje šalterskih sala područnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za nekretnine;
4) Obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja i javnih službi da sve odluke u postupcima koji se vode pred tim organima strankama dostave putem pošte;
5) Zabrana rada otvorenih i zatvorenih objekata za sport i rekreaciju i bazena;
6) Obaveza smještaja u karantin lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i lica koja dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa. Lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim od novog koronavirusa moraju biti sama u prostoriji u karantinu;
7) Preduzimanje kontinuiranih mjera praćenja smještaja u samoizolaciji lica koja dolaze iz zemalja sa umjerenim i niskim nivoom transmisije i nijesu došla organizovanim prevozom, uz strogo poštovanje ove mjere i kontrolu od strane nadležnih organa koji su dužni da podnesu krivičnu prijavu zbog nepoštovanja ove mjere, u skladu sa zakonom;
8) Obustava prelaska preko graničnih prelaza Sitnica – Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje, Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče, Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj;
9) Zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona.
Naglašava se da nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Ministarstvo zdravlja radi sprečavanja unošenja i širenja korona virusa i radi zaštite građana preporučuje:
1) Maksimalno uzdržavanje od korišćenja javnih površina, uz poštovaanje režima socijalne distance, međusobna udaljenost od najmanje dva metra, uz obavezu komunalnih službi opština, Glavnog grada i Prijestonice da kontroliše ovako definisani režim kretanja izuzev u ispunjavanju redovnih radnih obaveza;
2) Neophodno rigorozno pridržavanje mjera higijene, a posebno lične higijene i higijene ruku;
3) Svim državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave kao i privrednim subjektima, čiji je djelokrug rada na bilo koji način povezan sa aktivnostima sprečavanja širenja koronavirusa, da prilikom komunikacije s javnošću tijesno sarađuju sa Nacionalnim koordinacionim tijelom kako bi se smanjila na minimum mogućnost slanja različitih poruka i informacija i time zbunjivala javnost.
Posebno partnerstvo na ovom planu se očekuje od trgovačkih lanaca, preduzeća za transport robe, veledrogerija i apoteka.
Medijima da sve informacije u vezi sa aktivnostima na sprečavanju virusa korona traže od Nacionalnog koordinacionog tijela i da svoja saznanja prije objave provjere u Nacionalnom koordinacionom tijelu.
4) Odlaganje svadbi;
5) Obavljanje sahrana u užem krugu porodice;
6) Trgovačkim centrima da prva dva radna sata budu rezervisana da robu kupuju stara lica i lica sa invaliditetom.

Comments are closed.