UJEDINJENE ROMSKE I EGIPĆANSKE ORGANIZACIJE U BROBI ZA SVOJA LJUDSKA PRAVA

IMG-5fde26900ee39fa5258e95b85f2806e3-V (1)

Potpisali pristupnice za članstvo u UPRE

„Na ovaj način daćemo mnogo više doprinosa romskoj i egipćanskoj zajednici jer zajedničkim snagama možemo mnogo više. Romska i egipćanska zajednica nema vremena da čeka da njene probleme riješi neko drugi, mi smo njihov glas i moramo da budemo mnogo glasniji zajedno svi“, kazao je Beriša.

Help i NVO Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ danas su u prostorijama Višenamjenskog centra na Vrelima ribničkim organizovali radionicu za romske i egipćanske organizacije na temu legalizacije bespravnih objekata. Osim toga, organizacije su potpisale i Pristupnice za članstvo u koaliciji Ujedinjenog pokreta Roma i Egipćana (UPRE) koja se bavi inkluzijom romske i egipćanke zajednice. Radionica i sastanak platforme UPRE organizovani su u okviru projekta ,,Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“.

Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“predstavio je Pravilnik o radu iPristupnicu za UPRE i pozvao organizacije da budu još aktivnije u svojim lokalnim sredinama.
„Na ovaj način daćemo mnogo više doprinosa romskoj i egipćanskoj zajednici jer zajedničkim snagama možemo mnogo više. Romska i egipćanska zajednica nema vremena da čeka da njene probleme riješi neko drugi, mi smo njihov glas i moramo da budemo mnogo glasniji zajedno svi“, kazao je Beriša.

Prisutne organizacije koje su potpisale Pristupnicu su: NVO Phiren Amenca, NVO Romska nada, NVO Pružena ruka, NVO Centar za romske inicijative, Centar za afirmaciju RE populacije i Udruženje Egipćana iz Tivta.

Džafer Brahimi, direktor NVO Udruženje Egipćana je pohvalio ovu inicijativu udruživanja i predstavio probleme sa kojima se u Tivtu i Kotoru suočavaju pripadnici romske i egipćanske zajednice.

Mirsad Muratović, direktor NVO Romska nada iz Nikšića istakao je da bi udruživanje u platformu UPRE trebalo ozbiljno shvatiti jer je to način da se zajednica dodatno osnaži, ali i da bi ubuduće platforma UPRE mogla i zvanično da se formalizuje kroz zvaničnu registraciju. Nakon potpisivanja Pristupnice, romske i egipćanske organizacije imale su priliku da diskutuju na
temu legalizacije bespravnih objekata.

Elvis Beriša je predstavio Vodič kroz postupak legalizacije bespravnih objekata, autora Vladimira Boškovića koji je inače izrađen u okviru projekta ,,Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“. Vodič će biti na raspolaganju svim organizacijama civilnog društva i pojedincima koji žele da saznaju više o postupku legalizacije i na koji način mogu pokrenuti procese legalizacije objekata.

Događaj je organizovan u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama uz rad na distancu. Projekat ,,Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“ finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *