nikčevićss-min

Ombudsman: Pokrenućemo ispitni postupak; Niković: Nije mi bila namjera da vrijeđam i omalovažavam

Ombudsman Crne Gore sinoć se oglasio povodom izjave odbornika hercegnovskog parlamenta Sava Nikovića, u kojoj radnike komunalnog preduzeća naziva ,,bahatim smećarima romske nacionalnosti”.

,,Ombudsman Crne Gore osuđuje sve primjere diskriminatornog i uvredljivog govora, kao i svih sličnih radnji kojima se stigmatizuju i omalovažavaju pripadnici romske i egipćanske populacije”, navode iz kancelarije Ombudsmana.

Kako kažu očekuju ,,od svih javnih ličnosti, a posebno narodnih predstavnika – kako na lokalnom tako i na državnom nivou, da budu promoteri demokratskih principa jednakosti i inkluzije, a ne da vrijeđaju dostojanstvo pripadnika manjinskih naroda”.

Istim putem, iz kancelarije Ombudsmana, objavještavaju javnost da će u vezi sa izlaganjem odbornika na sjednici SO Herceg Novi, pokrenuti ispitni postupak.

Javnost iščekuje zaključke Ombudsmana i za prethodne anticiganističke poruke poslate u toku kampanje Crnogorske kulturne mreže.

Niković se izvinio

U saopštenju za medije, odbornik Savo Niković uputio je izvinjenje pripadnicima romske populacije povodom svog izlaganja na redovnoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi.

,,Nije mi bila  namjera  da ih, na bilo koji način povrijedim i  omalovažim. Naime, moje izlaganje se odnosilo na rad preduzeća Čistoća, a evidentno je bilo da je tokom sezone ulica Mihaila Mustura bila prljava, te da se zbog nedostatka radne snage čistila samo  jednom tokom cijele sezone. Tim povodom sam nesmotreno pomenuo zaposlene radnike preduzeća Čistoća.

Direktno se obratio Samiru Jahi, predsjedniku NVO ,,Mladi Romi”, koji je prethodno u svom reagovanju javno obećao Nikoviću ,,da će na sljedećim lokalnim izborima u Herceg Novom romska zajednica imati svog autentičnog predstavnika u parlamentu i tada ćemo Vam u parlamentu kazati “ Jedini bahati smećar ste Vi u Herceg Novom i taj vaš kolega iza Vas koji se smije dok vi vrijedjate radnike komunalnog preduzeća i pripadnike romske zajednice”.

,,Vaše izvinjenje ćemo prihvatiti jedino onda kada Vi uzmete metlu u ruke pa očistite vašu ulicu”, poručio je prethodno Jaha.

,,Vama gospodine Jaha, sugerišem da provjerite da li je dr Savo Niković u prethodnom periodu ugostio pripadnike romske populacije u svom domu, na piću i ručku, i kakav odnos imam  prema njima”, kaže Niković u svom saopštenju.

Niković ,,ne vidi razlog da jedna nesmotrena izjava, bude uzrok daljeg optuživanja i uvreda”. On se, kaže, zbog svoje izjave iskreno izvinio.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment