POVODOM DANA ROMSKOG JEZIKA

Rozana Sel-min

Održana manifestacija “Jezik jednog naroda je narod”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana romskog jezika, danas je održana manifestacija ,,Jezik jednog naroda, je narod", u organizaciji nevladinih organizacija Romski klub kulture, Romi sa sjevera, Romski pokret u saradnji sa NVU Klub kulture i JU ,,Ratkovićeve večeri poezije“.

Cilj manifestacije ,,Jezik jednog naroda je narod” koja je danas održana u Bijelom Polju je promocija romskog jezika,  a organizatori su istakli da su željeli da podstaknu širu zajednicu da se uključi u proces integracije Roma.
Predsjednica NVO ,,Romski klub kulture“ jednog od organizatora manifestacije, Rozana Božović,  kazala da je Međunarodni dan romskog jezika prvi put obilježen 5. novembra 2009. godine sa ciljem njegovanja i očuvanja jezika, kao važnog činioca identiteta romskih zajednica, koji je uz romsku kulturu sastavni dio istorije zemalja u regionu.
“Danas se često govori i o njegovoj ugroženosti, zbog čega je realizovanje ovakvih programa od izuzetnog značaja za nas. Mi smo danas srećni jer već drugu godinu zaredom obilježavamo ovaj važan dan. To nas čini jako ponosnim i jednakim sa drugim narodima“, istakla je Božović.
Cilj manifestacije ,,Jezik jednog naroda je narod” je promocija romskog jezika u zajednici (Foto: facebook)

Cilj manifestacije ,,Jezik jednog naroda je narod” je promocija romskog jezika u zajednici (Foto: facebook)

O značaju jezika govorila je psihološkinja Mernisa Mustajbašić, koja je kazala da je jezik oduvijek bio jedan od najvećih fenomena čovjekovog života.
,,Jezik svakog naroda razvijao se kroz istoriju, i u tom evolutivnom toku postao je sve složeniji i bogatiji. Jezik je nastajao, razvijao se i stvarao kroz generacije jedne društvene zajednice, i uvijek je vremenom poprimao posebne karakteristike, u skladu sa načinom života i shvatanja“, podsjetila je psihološkinja Mustajbašić.
Predsjednica NVO ,,Romi sa sjevera“, Zineta Selimović, nije krila zadovoljstvo što se dan romskog jezika ove godine obilježava u Bijelom Polju.
,,Ranijih godina nijesmo mogli ni zamisliti da ćemo ovako obiležiti ovaj važan datum. Tokom samo tri godine realizovali smo veliki broj programa za Rome, i zato smo jako srećni i ponosni, a sve to ne bi uspjeli bez podrške većinske zajednice. Hvala što dijelite sa nama sate i dane zajedničke borbe da nam bude bolje,i jeste nam bolje. Mi ćemo uspjeti jer imamo prijatelje, imamo vas“.
Kroz stihove su romski jezik i njegovo bogatstvo prisutnima pokazale Elma Šahman i Sanja Selimović, kao i učenice Osnovne škole ,,Pavle Žižić“ Bojana Selimović i Laura Selimović.
U muzičkom dijelu programa predstavila se mlada Farizada Selimović, uz klavirsku pratnju učenika Srednje stručne škole Damira Idrizovića.

Comments are closed.