HRVATSKA

nastup-696x462-min

Nastupom mladih Roma i Romkinja otvoreni ,,Nedelje jednakosti u Rijeci”

Cilj projekta je uključivanje romske manjine u zajednicu i suzbijanje diskriminacije

Nastupom mladih Roma i Romkinja u saradnji Arterarija, Centra za mirovne studije i Romske organizacije mladih otvoreni su Tjedni jednakosti u Rijeci.

Korisnici projekta su pripadnici romske nacionalne manjine, kojima je pruženo besplatno neformalno muzičko obrazovanje u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive.

Sandra Kasunić iz Centra za Mirovne studije u Zagrebu kazala je da je Rijeka predzadnja stanica od osam gradova u Hrvatskoj u kojima se održavaju Tjedni jednakosti.

„Cilj nam je uključivanje romske manjine u zajednicu i suzbijanje diskriminacije. Drago nam je što se možemo povezati s organizacijama koje već djeluju u Rijeci, kao što je RiRock. Odaziv mladih je vrlo dobar, a mi smo zadovoljni jer smo uspjeli odškrinuti vrata glasovima mladih Roma. Ovo je projekat gdje djeca zajedno uče, sviraju i nastupaju, a mi smo presretni što smo im pomogli omogućiti jedan način inkluzije u zajednicu,“ rekla je Kasunić.

Voditelj programa Vanja Kauzlarić iz udruženja RiRock opisao je projekat RInkluzija.

„To je projekat u kojem sudjeluju romska i ne-romska djeca, a mi radimo kombinaciju romske tradicionalne muzike s modernim stilovima kao što su rock i pop. Sada smo tek u prvoj fazi projekta te imamo udaraljačku sekciju koju ste imali prilike čuti, a imamo i sekcije bubnja i bas gitare. U sljedećim fazama cilj je dodavati još instrumenata, DJ-a i pjevače kako bismo na kraju oformili bend u kojem bi se izmjenjivale generacije, kako bi što više djece moglo svirati“, rekao je Kauzlarić.

Organizatori su poručili da je diskriminacija nedopustiva i da je na svima nama da rušimo predrasude i promijenimo trenutnu situaciju.

U prostoru Exportdrva večeras i sutra prikazuje se prestava Pogledaj me, Romana Nikolića, a 2. avgusta u Galeriji Kortil biće otvorena audio-vizuelna izložba Vanja Kauzlarić i Ane Opalić “Jednog dana život će biti lijep”.

Izvor: Portal Udar

Comments are closed.