VRŠNJAČKO NASILJE

Nenaslovljeni dizajn (5)-min

Napadnuto troje romskih učenika u OŠ ,,Vuk Karadžić“

Učenik, ujedno i napadač, Đ.Đ. kako Bekim kaže, nije htio da otkrije identitete maskiranih napadača koje je on pozvao da zajedno napadnu učenike romske zajednice.

Troje romskih učenika, 29. marta napadnuti su fizički u OŠ „Vuk Karadžić“, kad je njihov vršnjak nakon verbalnog napada doveo još dvije maskirane osobe koji su tokom napada koristili metalne predmete. Jedan od djece zadobio je povrede zbog kojih su se obratili ljekarima.

Roditelj napadnutog učenika, Arsim Bajraj za ovaj slučaj saznao je od svog djeteta. Tog dana zatražio je sastanak za razgovor sa direktorom škole, ali je, kaže, dobio informaciju da je direktor bio odsutan. Školi se ponovo obratio sjutradan i zahtjevao sastanak sa Upravom škole i roditeljima čije je djete izazvalo vršnjačko nasilje. Arsim je zabrinut zbog maskiranih napadača čije identitete učenik Đ.Đ. ne želi da otkriva.

Arsim Bajraj, roditelj napadnutog učenika

Arsim Bajraj, roditelj napadnutog učenika

Odlučio sam da to iznesem javno jer ja ne smijem da ga pustim u školu, zato što sjutra može neko da ga izbode s nožem a da zato niko ne bude odgovoran jer kamere u školu ne rade. Ja znam da u školu postoje kamere ali sam dobio informaciju da one nisu u funkciji. Nemam povjerenja više da ga puštim u školu. Strahujem za bezbjednost sbog djeteta“, drhtavim glasom za portal RomaNet govori Arsim, otac napadnutog djeteta.

Kako Arsim prenosi, na njegovo pitanje da li je škola prijavila slučaj naišao je na negativan odgovor kao i to da je dužnost škole da samo obavijesti roditelje o slučaju.

Prvo što sam pitao pedagoga i pomoćnicu direktora jeste to da li su oni prijavili ovaj slučaj policiji, ali nisu. Oni kažu da im nije procedura da prijave policiji već da im je dužnost da o slučaju obavijeste samo roditelje“, ističe on.

Arsim kao i ostali roditelji vjeruje da će policija riješiti slučaj i da će njegova djeca, kao i ostala, biti bezbjedna tokom boravka u školi.

Ja prepuštam zakonu i vjerujem u zakon, vjerujem da će oni završiti svoj dio posla onako kako treba“, siguran je Arsim.

Da bi djeca bila bezbjedna u školu, on poručuje da svaka škola treba da ima školskog policajca kako ne bi došlo do vršnjačkog nasilja ili drugog načina zlostavljanja djece.

„Nažalost ovo se dešava u svakoj školi. Ovo treba što prije da se riješi da se više ne vrši nasilje nad djecom. Škola treba da ima policajca ili nekoga ko će zaštiti tu djecu. Svjedoci smo toga da se u poslednje vrijeme sve više vrši vršnjačko nasilje. Danas mom djetetu, sjutra će se to desiti i nekom drugom djetetu. Da nije bilo zamjenice te škole šta bi bilo sa tom djecom? Čak su, lica koja su bila maskirana, imala metalni boks. Mogli su da ga nagrde“, zaključuje Bajraj.

 

Ekipa portala RomaNet obišla je i porodicu Kurteši i razgovarala sa ocem čije je dijete zadobilo povrede tokom vršnjačkog nasilja. Oca jako brine to što maskirani napadači i nakon tri dana od slučaja fizičkog napada na njegovo dijete i njegove drugare nijesu identifikovani.

„Đ.Đ. je pozvao svoje društvo koje je bilo maskirano, zatim su napali moje dijete oborili ga na pod udarali ga šakama, šutirali nogama, tukli su ga kako su stigli i mogli. Čak je i zamjenica te škole dobila udarce od napadača“, priča nam podrhtavim glasom Bekim Kurteši, otac prebijenog učenika.

Bekim Kurteši, roditelj povrijeđenog učenika

Bekim Kurteši, roditelj povrijeđenog učenika

 

Đ.Đ. nije prvi put da je izazivao nerede u školi. Bekim je u saznanju da je Đ.Đ. i ranije poznat po tome da je zlostavljao i uznemiravao učenike romske zajednice koji pohađaju nastavu u toj školi.

„Djevojčiće iz naselje gdje živimo, a koje su učenice u toj školi, kazale su mi da ih Đ.Đ svakodnevno verbalno maltretira“, dodao je on.

On smatra da je škola trebala da na vrijeme reaguje i slučaj prijavi policiji.

„Taj problem je trebala škola da riješi jer se to desilo u školu, a ne da mi idemo u policiju da to prijavljujemo. To je je posao i obaveza svakog direktora i pedagoga škole“.

Za razliku od Arsima, Bekim ne vjeruje da će policija ovaj slučaj da rasvjetli do kraja.

„Danas je treći dan kako policija nije reagovala. Da su htjeli da rasvjetle slučaj vjerujem da bi to odmah riješili. Isto tako smatram da kada bi naše romsko dijete napalo neko neromsko dijete onda bi se slučaj odmah uzeo na razmatranje. Iako mi je nakon prijave policajac rekao da ne ispušam telefon iz ruku jer će me obavijestiti o ishodu, ja do sada nikakav poziv nisam dobio“, objašnjava Kurteši.

Bekim je obavijestio Upravu škole da brine za bezbjdenost svog djeteta te da djete neće slati u školu sve dok se slučaj ne riješi a lica sankcionišu.

„Ja sam rekao i u policiju i Upravu škole da neću svoje dijete slati dok se ne riješi ovaj problem i vidimo što se zapravo desilo. Danas je već treći dan kako nije išao u školu. To zna i razredna i pedagogica“, dodao je on.

OŠ "Vuk Karadžić" (Izvor: internet)

OŠ “Vuk Karadžić” (Izvor: internet)

Učenik, ujedno i napadač, Đ.Đ. kako Bekim kaže, nije htio da otkrije identitete maskiranih napadača koje je on pozvao da zajedno napadnu učenike romske zajednice.

Pegagogica škole je telefonskim putem razgovarala sa Arsimom koja mu je prenijela da joj je Đ.Đ. dao lažna imena maskiranih napadača. Nakon toga Arsim i ja smo pošli i podnjeli tužbu protiv Đ.Đ“, prenosi nam Kurteši.

I Bekim kao i Arsim strahuje za bezbjednost svog sina. Spreman je, kako kaže, da za sada stopira njegovo školovanje sve dok se slučaj ne riješi.

Na naše pitanje u kakvom se stanju nalazi Bekimov sin, kaže da je ovaj put i prošao sa lakšim tjelesnim povredama. Danas sa lakšim, ali ko garantuje da će kasnije uopšte bezbjedno da kroči u toj školi.

„Malo osjeća bolove u nozi, ali srećom nije mu ništa polomljeno, da jeste bolovi bi bili mnogo jači“, ističe Kurteši.

Bekim najavljuje da će, ukoliko se slučaj ne riješi do kraja, prijavu podnijeti i protiv OŠ „Vuk Karadžić“ zbog neblagovremenog reagovanja da zaštiti njegovo dijete. S tim u vezi, takođe zahtjeva i da se identifikuju maskirani napadači.

„Prijava će da bude i protiv škole zato što nisu reagovali. Oni su trebali da spriječe ovaj slučaj, a ne ja“, zaključuje Kurteši.

U nastavku možete pogledati video:

 

 

Comments are closed.