ROMANET U ROMSKOM NASELJU LOVANJA NAKON POŽARA U KOME JE STRADALA DVOIPOGODIŠNJA DJEVOJČICA

5-min

VIDEO: Na zgarištu barake sanjaju kuću

Nakon učestalih požara u naselju Lovanja u kojima je do sada život izgubilo namanje pet osoba, nadležni iz opštine Kotor riješenje tog problema vide u preseljenju svih porodica sa te lokacije

Dvoipogodišnja djevojčica Valentina izgubila je život u požaru koji je 30. decembra izbio u romskom naselju Lovanja u opštini Kotor. Barake u ovom naselju izgrađene su od drveta i drugog lako zapaljivog materijala, tako da je baraka u kojoj je živjela osmočlana porodica Imeri potpuno uništena.

Snimak dostavljen portalu RomaNet od mještanina naselja Lovanja

Otac stradale djevojčice Mujo Imeri primljen je, nakon nesreće, u kotorski Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti gdje mu je objašnjeno kako može ostvariti prava na jednokratnu novčanu pomoć i mogućnost obraćanja Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, kao i Komunalnom preduzeću Kotor D.O.O. gdje je zaposlen.

Mujo Imeri - otac stradale djevojčice (Foto: Enis Eminović)

Mujo Imeri – otac stradale djevojčice (Foto: Enis Eminović)

,,Imenovanom smo odobrili pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 250 eura da bi prehranio svoju osmočlanu porodicu, te ćemo preostala sredstva koja po Odluci o socijalnim davanjima možemo da odobrimo (400 eura), isplatiti u što skorijem roku”, kazala je Tamara Crepulja iz PR službe opštine Kotor i dodala da su od Imerija zatražili da ih povratno obavijesti o tome koliko su pomenute javne ustanove u mogućnosti da mu pomognu.

U odgovorima koji su našem portalu upućeni iz opštine Kotor najavljen je sastanak oca nastradale djevojčice sa predsjednikom opštine Kotor Željkom Aprcović, direktorom Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Zoranom Mrdak i direktorom Komunalnog preduzeća Milanom Popović.

,,Sastanak je održan u srijedu 12. februara. Pošto smo ograničeni sa lokacijama, pronađeno je trenutno najbolje rješenje, a to je da se dvije porodice, od kojih je jedna porodica Imeri Muja zbrinu na način što će se kupiti dvije kućice do Lovanje i tu će im biti kvalitetniji uslovi za život. Takođe će biti zbrinute i porodice čiji su objekti stradali u požaru u Risnu prije par godina, na način što će se uskoro osloboditi tri stana i tako će i oni dobiti krov nad glavom”, kazala je Crepulja.

Međutim, otac stradale djevojčice ističe da ga nadležni iz opštine Kotor jesu obavijestili o sastanku, ali da poziv od njih nije dobio niti je, kako je za portal RomaNet rekao, učestvovao na  sastanku. Od opštine Kotor dobio je, potvrđuje, pomoć u iznosu od 250 eura. I prisjeća se kako mu je krov nad glavom obećan i nakon što mu je prvi put izgorjela baraka u decembru 2018. godine.

,,Kad nam je prvi put izgorjela baraka, moja i još dvije porodice smještene su u jednoj kafani. Tu smo živjeli oko šest mjeseci, možda i duže. Dobili smo tada po 200 eura pomoći da imamo za hranu. Tada nam je obećano još dosta toga, između ostalog i krov nad glavom, ali od toga nije bilo ništa”, priča Imeri.

Razgovao je i sa direktorom Komunalnog preduzeća Kotor D.O.O. Objasnio je kaže, da je sa porodicom smješten u istom naselju u baraci koja je hladna i neadekvatno opremljena, a u kojoj su se djeca razboljela. Pomoć od firme, kaže, nije dobio. Samo savjet da bude strpljiv.

Osmočlana porodica Imeri privremeno je zbrinuta u jednoj baraci koju im je ustupila sestra njegove nevjenčane supruge. Iz opštine Kotor navode da su dužni da ovoj porodici pomognu u najvećoj mogućoj mjeri, a ističu da je potrebno uložiti napore da se razriješe problemi nastanjenih na Lovanji.

Baraka u kojoj privremeno boravi osmočlnana porodica Imeri (Foto: Enis Eminović)

Baraka u kojoj privremeno boravi osmočlnana porodica Imeri (Foto: Enis Eminović)

,,Za sada je u planu da se u saradnji sa Caritasom kotorske biskupije donira neki vid montažnog objekta za trenutno zbrinjavanje tih porodica. Ono na čemu treba raditi jeste trajniji način rješavanja njihovog smještaja, smanjenje getoizacije i povećanje inkluzije i pristupačnosti RE populacije na teritoriji naše Opštine kada su u pitanju svi servisi i oblasti u kojima bi trebalo da ostvare svoja prava”, kazala je Crepulja iz PR službe kotorske Opštine.

Imajući u vidu da su požari učestali u romskom naselju Lovanja i da je do sada najmanje pet osoba izgubilo život u njima, iz opštine Kotor riješenje tog problema vide u preseljenju svih porodica sa te lokacije.

,,Taj lokalitet svakako nije namijenjen za stanovanje i nema svrhe pospješivati uslove života budući da je to mjesto nemoguće osposobiti za nesmetan život, rast i razvoj djece kojih je iz godine u godinu sve više”, objasnila je Crepulja.

Specifičnost i nedostatak slobodnih lokacija u vlasništvu opštine Kotor ograničava ih u pronalaženju adekvatne lokacije za izgradnju stambenih jedinica i zbrinjavanje porodica na pravi način.

,,Nakon usvajanja Odluke o bližim kriterijumima za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje licima u stanju socijalne potrebe biće objavljen konkurs za raspodjelu stanova namijenjenih licima u stanju socijalne potrebe na koji će i te porodice imati priliku da apliciraju, što će biti jedna od prvih mogućnosti da im se stambeno pitanje riješi na adekvatan način”, istakli su iz opštine Kotor i dodali da raspisivanje konkursa očekuju ove godine u toku februara ili mart mjeseca.

Na lovanji se, za to vrijeme, i dalje priča o požaru s kraja prošle godine.

,,Moj sin Mujo bio je na poslu, a ja sam se nalazila u baraci sa djevojčicom. Pustila sam je unutra i izašla napolje, uzela sjekiru i krenula da cijepam drva”, ovako baba nastradale djevojčice započinje priču.

Da bi utoplila prostoriju vratila se unutra naložila šporet i ponovo izašla i nastavila sa cjepanjem.

,,Odjednom sam vidjela vatru, u trenu sam se izgubila, potrčala sam, tražila sam djevojčicu, pitala sam se gdje je. Čula sam da je neko od komšija rekao da je ostala u baraci. Kad je njena majka čula plač nastao je šok. Naš kum je pokušavao da uđe da je spasi, ali nije mogao, vatra je bila velika. Pozvao je vatrogasnu, ali dok su oni došli baraka je cijela izgorjela, sve se srušilo. Baraka je izgorjela, ona je nastradala, duša me boli”, objašnjava neutješna baba.

Baba stradale djevojčice (Foto: Enis Eminović)

Baba stradale djevojčice (Foto: Enis Eminović)

Tragedija koja je zadesila porodicu Imeri ostavila je bolne tragove. Za sad im je, kažu, najpotrebnija hrana i pomoć za podizanje kakvog-takvog krova nad glavom. U pomoć su prvi priskočili Džafer Brahimi, direktor nevladine organizacije ,,Udruženje Egipćana” iz Tivta i Skender Neziraj iz NVO ,,REakcija” iz Budve uz podršku Crevnog krsta Budva.

,,Doneli su nam malo robe i hrane, poslije njih došli su i predstavnici iz građanskog pokreta UPRE koji su malo finansijski pomogli, i osim njih niko nije dolazio. Moj sin Mujo tražio je pomoć od Crvenog krsta ovde, ali nije dobio ništa. Moj zet sa Kosova donio nam je šporet kako bi smo imali gdje da kuvamo hranu, žena od mog đevera dala nam je dva tepiha, komšije su takođe izašli u susret i dali šerpe, čaše, kašike”, nabraja baba i tužno dodaje da je i ono malo što je imala izgubila. ,,Izgorio mi je život. Ne znam više šta da radim”.

Ekipa Čistoće opštine Kotor dolazila je u naselje i očistila prostor na kome mogu da sagrade novu baraku. Međutim ova porodica strahuje da se nesreće mogu ponoviti ukoliko budu stanovali u baraci.

,,Mi u barakama više ne možemo da živimo, ne vrijedi, ne želimo da se ovako nešto ponovo dogodi. Željeli bismo da imamo kuću od tvrdog materijala. Moramo da nađemo rješenje kako bismo obezbijedili uslove za normalan život”, priča baba.

Detalj sa nemilog događaja (Enis Eminović)

Detalj sa nemilog događaja (Enis Eminović)

,,Iako u ovom naselju živimo u lošim uslovima, bez struje i vode navikli smo, radimo, ima barem nekakvog posla. Ako odemo odavde u neko drugo naselje, ko zna kako će nam biti. Kako ćemo da živimo bez posla. Zato bi moj sin volio da se u ovom naselju nešto izgradi, ali vidjećemo kako će nadležni da odluče”, dodaje ona.

U romskom naselju Lovanja na međi opština Kotor i Tivat prema podacima koje opština Kotor posjeduje, na kotorskom dijelu trenutno živi sedam porodica sa 19-oro djece školskog uzrasta koja ne pohađaju nastavu. Neobezbjeđen prevoz i nedostatak sredstava da se djeca opreme za školu razlog je što te djevojčice i dječaci neće steći osnovno obrazovanje ili se, makar, opismeniti.

,,Članovi jedne porodice su prilikom požara u novembru 2018. godine smješteni u prostorije pored Doma kulture u Škaljarima i ta djeca idu redovno u školu. Takođe, neke od porodica prešle su sa kotorskog na tivatski dio Lovanje, budući da djecu sa teritorije te opštine u školu prevozi predstavnik RE populacije za tu opštinu što je finansirano od strane opštine Tivat”, objasnila je Crepulja iz PR službe kotorske opštine.

Comments are closed.