KAKO DA ZAŠTITIMO I SEBE I DRUGE

shutterstock_16dsthhtdthe67991358

Mjere za zaštitu protiv COVID19

Pravilo za prevenciju obolijevanja od novog korona virusa je jednostavno: zaštitite sebe i druge tako što ćete se pridržavati mjera  i uputstava zdravstvenih vlasti – Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje. 

KAKO SE ŠIRI KORONA VIRUS

Kada neko ko ima korona virus kašlje ili izdiše, oslobađa kapljice zaražene tečnosti. Većina ovih kapljica pada na obližnje površine i predmete -poput stolova ili telefona. Ljudi bi mogli dobiti korona virus dodirivanjem zagađenih površina ili predmeta – a zatim dodirivanjem očiju, nosa ili usta. Ako stoje na udaljenosti od jednog metra od osobe sa korona virusom, mogu je dobiti udisanjem kapljica koje oboljeli iskija ili iskašlje. Drugim riječima, korona virus se širi na sličan način kao i grip. 

KOJI SU SIMPTOMI KORONA VIRUSA

Simptomi mogu uključivati groznicu, kašalj i kratak dah. U težim slučajevima, infekcija može uzrokovati zapaljenje pluća ili teškoće u disanju. Rjeđe, oboljenje može biti fatalno. 

Navedeni simptomi slični su simptomima gripa (influence) ili obične prehlade, koji se češće javljaju od oboljenja COVID-19. Zbog toga je potrebno testiranje da bi se potvrdilo da li neko ima COVID-19. Važno je zapamtiti da su ključne mjere prevencije identične – često pranje ruku i respiratorna higijena (kod kašlja i kijanja pokrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom, odbacujući potom maramicu u zatvorenu kantu za otpatke).

KAKO MOGU IZBJEĆI RIZIK OD INFEKCIJE

Slijede mjere opreza koje Vi i Vaša porodica možete preduzeti da izbjegnete infekciju:

  1. Ostanite u svojim kućama i izlazite samo kada je to zaista neophodno.
  2. Često perite ruke koristeći sapun i vodu ili sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola. 
  3. Prilikom kašlja i kijanja pokrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom, odbacujući potom maramicu u zatvorenu kantu za otpatke.
  4. Izbjegavajte blizak kontakt (rukovanja, grljenja, ljubljenja) s bilo kim.

Javite se ljekarima ako imate groznicu, kašljete ili osjećate poteškoće pri disanju. Brojevi na koje možete da prijavite svoje zdravstvene probleme su 19816, 020 481 900, 067 709 606, 067 709 607, 067 306 242, 067 066 342.

Telefonska komunikacija sa zdravstvenom službom je imperativ u borbi protiv Korona virusa, a iako nema mjesta uznemirenosti, svi građani treba da budu odgovorni kako bi se spriječila pojava i širenje infekcije.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN DA SE RUKE ISPRAVNO OPERU

Korak 1: Pokvasite ruke (šake) tekućom vodom.

Korak 2: Primijenite dovoljno sapuna da se prekriju mokre šake.

Korak 3: Istrljajte sve površine šaka – uključujući djelove na pozadini, između prstiju i ispod noktiju – čineći to najmanje 20 sekundi.

Korak 4: Temeljno isperite tekućom vodom.

Korak 5: Osušite ruke čistim ubrusom ili peškirom za jednokratnu upotrebu.

Često perite ruke, naročito prije jela, nakon pražnjenja nosa, kašlja ili kijanja, te nakon boravka u toaletu. 

Ako sapun i voda nijesu trenutno dostupni, upotrijebite sredstvo za pranje ruku s najmanje 60% alkohola. Ako su ruke vidno prljave, uvijek ih perite sapunom i vodom.

 

Comments are closed.