Samson, konobar koji ruši predrasude o romskoj zajednici

samson berisa_romanet

Izgleda da sam vještine konobarisanja imao skrivene u meni

Konobarisanje zahtjeva posebne vještine, koje se uče. Samson, iako prvi put radi kao konobar, odlično se snašao. Izgleda da sam ja te vještine konobarisanja imao već negdje skrivene u meni.

Samson Beriša je mladi Rom koji je pokupio simpatije Nikšićana, ali i mnogih drugih ljudi u Crnoj Gori. Sa tacnom u ruci ruši predrasude o romskoj zajednici. Ekipa portala RomaNet ugostla ga je na podkastu “Ternengo avazi” (Glas mladih). Voditeljka Jasmina Beriša razgovarala je sa Samsonom o njegvom putu do konobara u jednom od poznatijih lokala u Nikšiću I koliko to za njega znači.

“Od malih nogu razmišljam o konobarisanju, oduvjek sam htio biti konobar. Moja želja se ostvarila zahvaljujući projektu ,,osnaži se, zaposli se” koji sprovodi Centar za afirmaciju romske i egipćanske populacije”, kazao je Samson na podkastu Ternengo avazi.

Kao I svi počeci, i Samsonovi prvi radni dani u kafiću, bili su izazovni ,,ali bile su tu kolege da mi pomognu”, kaže naš sagovornik. Dodaje da se jako dobro uklopio u kolektiv i da se do sada nijednom nije osjetio neprijatno u njihovom društvu.

Konobarisanje, zahtjeva posebne vještine, koje se uče. Samson, iako prvi put radi kao konobar, odlično se snašao. ,,Izgleda da sam ja te vještine konobarisanja imao već negdje skrivene u meni”, kaže Samson.

Ono što Samsona dodatno krasi jeste poznavanje više stranih jezika. Pored crnogorskog i romskog jezika, naš sagovornik zna  turski, njemački i albanski jezik. Samson je tokom rada u ,,Propaganda” baru prepoznao značaj svojih jezičkih vještina, pa preporučuje i svim svojim vršnjacima da se posvete učenju jezika, baš kao što će se on, najavljuje nam, posvetiti  učenju engleskog jezika u narednom period.

,,Moja poruka je da završe školu i uče jezike. Ja na primjer ne znam engleski, zbog čega mi je mnogo žao, a meni on baš treba zato što sam konobar”, zaključio je Samson.

Nardi Ahmetović, direktor Centra za afirmaciju i kulturu Roma kaže da se RE zajednica nažalost još uvijek susreće sa različitim preprekama kada je u pitanju oblast zapošljavanja.

“Pposle koliko godina rada drugih organizacija i institucija još uvijek ne možemo da se pohvalimo da imamo neke super rezultate”, objašnjava Ahmetović.

Navodi da su poslodavci manje spremni da zaposle pripadnike romske zajednice.

“Mi smo 40 poslodavaca iz Ulcinja, Nikšića i Bara pozvali na info sesiju, vidjeli smo koliko su se zainteresovali – nimalo. Čak ni za besplatnu radnu snagu Roma ne žele, i zaista to je jedan indikator svima nama, organizacijama koje se bavimo ovim poslom da bismo se trebali baviti malo više sa poslodavcima, da daju priliku mladim osobama poput Samsona” istakao je Ahmetović.

Cijeli razgovor na podkastu „Ternengo avazi“ možete pogledati odmah ispod teksta.

Comments are closed.