PRVOROĐENA BEBA U 2020. GODINI

11-min

Prikrili činjenicu da je Romkinja rodila prvu bebu u 2020. godini

Veljko Kajtazi je u razgovoru za N1 izjavio kako mu se međimurski predsjednik opštine izvinio putem telefona i rekao da je takvu informaciju dobio iz bolnice, nakon čega je Kajtazi odgovorio da očekuje i javno izvinjenje.

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, objavio je na svom fejbuk nalogu da je bolnica u Čakovcu zajedno sa predstavnicima Međimurske županije, prikrila podatak da je prva beba rođena u 2020. godini u tom području romske nacionalnosti.

Kajtazi tvrdi da su ignorisali romsko djete koje je prvo rođeno te da su u medijima i na službenoj Fejsbuk stranici predsjednika opštine objavili fotografije  predsjednika, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

Predsjednik opštine sa roditeljima djeteta rođenog kasnije istoga dana (Izvor: Facebook)

Predsjednik opštine sa roditeljima djeteta rođenog kasnije istoga dana (Izvor: Facebook)

,,Neugodno sam iznenađen vješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno sa predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacija o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?”, napisao je Kajtazi na Fejsbuku.

Na njegovom statusu se takođe navodi da očekuje javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku, ali i da ne očekuje da će situacija u Međimurju u 2020. godini biti bolja dok se odnos prema Romima ne promjeni i ne dobiju jednak tretman, poštovanje i uvažavanje njihovog ljudskog dostojanstva.

,,Čim su mi dojavili krenuo sam ka Međimurskoj županiji. Razgovarao sam sa medicinskim sestrama koje su bile dežurne i one su mi rekle da je to upravo bilo tako, ali da mi ne mogu dati ništa više od onoga što sam već naveo u izveštaju. Imajući u vidu da predsjednik sve vrijeme ćuti, očekujem javno izvinjenje”, kazao je Kajtazi.

Veljko Kajtazi sa prvorođenom bebom u 2020. godini (Izvor: Facebook)

Veljko Kajtazi sa prvorođenom bebom u 2020. godini (Izvor: Facebook)

On je u razgovoru za N1 izjavio kako mu se međimurski predsjednik opštine izvinio putem telefona i rekao da je takvu informaciju dobio iz bolnice, nakon čega je Kajtazi odgovorio da očekuje i javno izvinjenje.

Izvinjenje je ubrzo stiglo od direktora bolnice u Čakovcu, Tomislava Novinščaka, koji je rekao da se dogodila greška zbog koje su iz županijske bolnice dali pogrešnu informaciju o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

“Jako mi je žao, kao direktoru, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sistem su veoma veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se izvini, kao što smo juče učinili. Bili smo kod gospođe i djeteta, izvinili smo se, a ljudski je i oprostiti”, rekao je direktor bolnice.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.