PREMINUO RAYMOND GUREME

raymond11-696x461-min

Heroj u tijelu običnog čovjeka koji je preživio Holokaust

Od završetka Drugog svjetskog rata pa sve do smrti, Raymond se borio da mladima prenese poruku da je pružanje otpora ključno za donošenje promjena.

Sinoć je u 94. godini života preminuo Raymond Gurême, jedan od najvećih romskih govornika i pobornika za otpor Roma od završetka Drugog svjetskog rata.

Raymond je tokom cijelog svog života pružao otpor i učio druge da ga pružaju. Preživio je Holokaust, uspio da pobjegne dva puta iz logora u Francuskoj, nakon čega je prebačen u ozloglašeni radni kamp u Njemačkoj, gdje još jednom pruža otpor i uspjeva da pobjegne kako bi se vratio u Francusku da pruži otpor nacističkom režimu i spasi svoju porodicu.

Od završetka Drugog svjetskog rata pa sve do smrti, Raymond se borio da mladima prenese poruku da je pružanje otpora ključno za donošenje promjena.

Raymond je prije dvije godine učestvovao na Dikh he na bister događaju u Poljskoj, da bi odao počast onima koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu i kako bi svoju priču podijelio sa 500 mladih Roma iz cijelog svijeta, pružajući im inspiraciju, postao je heroj u tijelu običnog čovjeka koji je radio sve u njegovoj moći da bi se za Rome desilo „bolje sutra“.

Tada je Raymond mladima prenio veoma važnu poruku koja će ostati da živi čak i poslije njegove smrti.

„Vi, mladi, nikada ne smijete odustati od borbe za jednakost Roma. Morate da nastavite da pružate otpor i da se borite. Ja da nisam pružao otpor ne bih mogao da preživim sve strahote u logoru. Sada se suočavamo sa diskriminacijom i mržnjom koja je sve veća prema našem narodu. Molim vas, nastavite sa mojom borbom.“

Raymond će svakako zauvijek ostati pamćen kao osoba koja je pružala otpor, borila se za prava Roma i  radila sve da se glas Roma širom svijeta čuje.

IZVOR: (portal-udar.net)

Comments are closed.