LIMENKE, SLAVINE, ŽLICE, PLES I ROMSKI GLAS

1

„ROMENGO“ romski band iz Mađarske

Romski band koji se ne boji eksperimentirati s stvaranjem zvukova uz pomoć limenki, slavina, žica i specifičnih bass-zvukova proizvedenih ustima. Romski band koji je s oba svoja albuma ušao u top 10 najboljih World Music Charts Europe svirajući Olah – romsku glazbu.

Romengo je vrlo poznati i popularni romski band iz Mađarske. Romengo band drži do tradicije i stalne obnove. Ova skupina svira mađarsku Olah – romsku glazbu već 15 godina odnosno od svog osnivanja 2004. godine. Članovi benda su Monika Lakatos, Mihály Rostás “Mazsi“, Misi Kovács, János Lakatos “Guszti” i Tibor Tibi Balogh.

Većina članova benda učila je o toj vrsti glazbe svirajući sa starijim i iskusnijim kolegama. Romengo band svira mađarsku Olah – romsku glazbu koja sadrži elemente koji su dio korijena romske kulture ali i elemente moderne obnove. Oni sviraju na tradicionalnim instrumentima, ali ne zaziru ni od eksperimentiranja proizvodnje zvukova uz pomoć limenki, slavina i žlica, a u svoje muzičke nastupe uključuju i specifične bass-zvukove proizvedene ustima.  Njihovu otvorenost i raznovrsnost potvrđuje i suradnja s više komornih orkestara. Različiti stilovi poput jazza i flamanca, također znaju biti uključeni u strukturu pjesama koje izvodi Romengo.

Band svoj repertoar zasniva na bogatom nasljeđu romskih narodnih pjesama, ali ga značajno proširuje i brojnim pjesmama koje su sami napisali i aranžirali oslanjajući se na bogatu romsku muzičku tradiciju. U dosadašnjem radu izdali su dva odlično prihvaćena albuma „Kétháné“ i „Romanije“.

Olah – romska glazba, koja je je vrlo popularna u Mađarskoj, davno je prešla granice te zemlje a dio zasluga za to pripada i Romengo romskom bandu.

Mónika Lakatos

Mónika Lakatos

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnivačica i jedna od najvažnijih članica benda je Mónika Lakatos. Uz to što predvodi Band ona je i vokal, a sudjeluje i u plesnim točkama. Od ranog djetinjstva naučila je pjevati i plesati u romskom stilu, što je postalo osnovni oblik njenog glazbenog materinjeg jezika kako ona to definira.

U kazalište „Holdvilág“ kao pjevačica, plesačica i komičarka uključuje se 1994. godine, potaknuta potrebom da kroz kazališne izričaje progovori o romskoj zajednici kojoj pripada, spajajući svoje umjetničke i nacionalne identitete. Uskoro ju je njezin glas odveo na najznačajnijih pozornica u Mađarskoj. Sudjelujući na poznatom nacionalnom natjecanju u Mađarskoj “Ki mit tud?” osvojila je 1995. godine prvo mjesto i postala poznata širom Mađarske. Između 2000. i 2003. godine bila je članica benda Rromano Drom, a 2004. godine je inicirala osnivanje banda Romengo koji predvodi i s kojim nastupa do danas. Njen bogat talent i zadivljujući glas pobuđuju oduševljenje publike i stručnjaka.

Vokal, gitarista i bas vokalista Mihály Rostás

Vokal, gitarista i bas vokalista Mihály Rostás

Vokal, gitarist i bas vokalist Mihály Rostás „Mazsi“ je učio pjevati tradicionalne romske pjesme od svog djeda, Mihálya Rostasa. Njegov djed bio je vrlo poznat u Mađarskoj kao romski pripovjedač.

„Mazsi“ se pridružio kazalištu ‘Holdvilag’ 1995. godine, gdje je upoznao Moniku koja mu je uskoro postala supruga. Od 2000. do 2003. godine, „Mazsi“ je bio je gitarist, pjevač i bubnjar u Rromanu Dromu te je s tim bendom sudjelovao na mnogim svjetskim turnejama. Zajedno s Monikom sudjelovao je i u većem broju drugih projekata, uključujući i specijalno izdanje albuma ‘Amare Khangera’ s vjerskim pjesmama na lovarskom jeziku.

Violinista Misi Kovács

Violinista Misi Kovács

Violinist Misi Kovács studirao je klasičnu glazbu na konzervatoriju Béla Bartók u Budimpešti. Nakon što se zaljubio u mađarsku narodnu glazbu i počeo ju istraživati i svirati, upoznao je Moniku i susreo se s Olah – romskom glazbom. Bio je očaran ne samo glazbom i Monikinim glasom već i načinom na koji se članovi banda Romengo odnose jedni prema drugima. Postao je sastavni dio banda i često naglašava da je počašćen što kroz sviranje Olah – romske glazbe, ima unutarnji uvid u žive romske tradicije.

János “Guszti” Lakatos koji je bass vokalist, udarač limenki i plesač

János “Guszti” Lakatos koji je bass vokalist, udarač limenki i plesač

Četvrti član banda je János “Guszti” Lakatos, koji je bass vokalist, udarač limenki i plesač. Romskom glazbom se počeo baviti svirajući i plešući u poznatom ansamblu Ando Drom od 1984. do 1997. godine. Kao član ove grupe stekao je brojna iskustva, napravio tri albuma i imao priliku svirati s mnogim poznatim umjetnicima. Član Rromana Droma bio je od 1998. do 2001. godine. Bandu Romengo pridružio se na samom početku i od tada je njegov sastavni i vrlo važan dio.

Bubnjar Tibor Tibi Balogh

Bubnjar Tibor Tibi Balogh

Bubnjar Tibor Tibi Balogh bio je zainteresiran za glazbu već kao dijete i s trinaest godina je počeo svirati u bandovima. Njegov ujak János Lakatos „Guszti“ je poznati romski glazbenik u Mađarskoj, tako je Tibor od ranog djetinjstva imao uzor unutar obitelji i razvio se u cjenjenog romskog umjetnika.

Od svog osnivanja 2004. godine Romengo je imao nebrojene nastupe kako u Mađarskoj tako i širom svijeta. Svirali, pjevali i plesali su u Indiji, na festivalu „Sufi Sutra“. U Maleziji su nastupili na svjetskom glazbenom „Festivalu Prašume“. U Južnoj Koreji su nastupali na „Sori“ festivalu, a u Meksiku na festivalu „Cervantino Romengo“. Održali su koncerte i na više od 25 europskih festivala.

Oba njihova albuma ušla su u top 10 najboljih World Music Charts Europe. Njihov album „Kétháné“ osvojio je 5. mjesto u rujnu 2011. godine. Album „Romanije“, koji predstavlja mađarske Olah – romsku glazbu, također je uvršten među 10 najboljih albuma World Music Charts Europe. U veljači 2018. godine osvojio je 4. mjesto, odmah nakon objavljivanja.

Glazbenici koji čine band Romengo dolaze iz dva Mađarska grada. Monika i Misi dolaze iz Budimpešte, a Mazsi, Guszti i Tibi dolaze iz Nagyecseda. Odrastanje u tim gradovima utjecalo je na njihov glazbeni stil.

“Voljeli bismo da se sve više i više ljudi pronalazi u ovoj glazbi i da se svi Romi ponose mađarskom Olah – romskom glazbom, koja je vrlo važan dio nasljeđa naše zemlje. Nastojimo biti dostojni naše glazbe.”  naglašavaju u svojim javnim nastupima članovi Romengo banda.

 

ROMI.HR

Autorica: Sindirela Bobarić

 

Comments are closed.