struja-700x470-min

Evropska energetska kriza najviše će pogoditi Rome

Evropski Romi spremaju se za najgoru zimu u posljednjih nekoliko decenija jer mnogi ne mogu priuštiti plaćanje vrtoglavo visokih cijena energenata.

Rast cijena energenata u Evropi najviše pogađa one najranjivije, a neki od najugroženijih su i 12 miliona Roma koliko ih otprilike ima na kontinentu. Veći računi prava su katastrofa za sve koji ionako žive na rubu.

,,Svi se boje ove zime”, kazao je za Politico Lorand Csurkuj Kalaman, 42-godišnji Rom iz sjeverne rumunske regije Maramureș.

Kako je naveo, njegovi računi premašuju mjesečni prihod od 550 eura. Porodica mu se grije na ogrjev i nije dobila nikakvu podršku lokalnih vlasti za grijanje iako su, kako je kazao, predali potrebne dokumente.

Evropski Romi spremaju se najgoru zimu u posljednjih nekoliko decenija jer mnogi ne mogu priuštiti plaćanje vrtoglavo visokih cijena energenata.

Mnogi čak pribjegavaju paljenju smeća kako bi se ugrijali pa se stručnjaci brinu da bi moglo doći i do slučajeva trovanja i smrzavanja.

,,Romi već imaju lošiju polaznu tačku i među najugroženijima su u Evropi”, kazao je Željko Jovanović, direktor Ureda za romske inicijative pri Fondaciji otvorenog društva.

Istakao je da u srednjoj Evropi otprilike jedna trećina Roma živi u segregiranim područjima, a mnogi rade na crno.

U Rumuniji čak 2 miliona Roma zarađuje i do 40 posto manje od prosječne plate, izjavio je Alin Ban, nacionalni koordinator u tamošnjoj nevladinoj organizaciji. Prosječni računi za komunalije sada su otprilike dvostruko veći.

Naveo je da će dobijanje finansijske podrške od strane države ove zime biti jedina slamska spasa za brojne Rome u zemlji.

“Ovo je pitanje života i smrti”, istakao je.

U Srbiji, gdje ima otprilike 500.000 Roma, lokalna neprofitna organizacija Opre Roma Srbija pomogla je organizovati proteste u ime romske zajednice koja smatra da ih vlast zanemaruje. U posljednjih nekoliko mjeseci desetine porodica su ostale bez struje.

Romske porodice ponekad nezakonito kupuju struju od susjeda i zapadaju u dugove posuđujući novac od lihvara kako bi podmirili svoje komunalne troškove, opominje Banu.

,,Sve ovo opominje na tragičan scenarij – broj Roma koji bi se ove zime mogli smrznuti na smrt radikalno se povećao”, zaključio je.

Energetsko siromaštvo je uobičajeno. Procjenjuje se da najmanje 10% od broja svih Roma koji žive u zemljama EU uopšte nemaju pristup električnoj energiji.

Prošle su se godine evropski čelnici dogovorili o neobavezujućem cilju za zemlje EU da smanje ukupnu potražnju za električnom energijom za najmanje 10% do 31. marta 2023. te obavezno da se smanji potrošnja električne energije za 5% za najmanje 10% sati visoke potrošnje sedmično.

Jovanović je kazao da se boji da bi prvi koraci političara da uštede na potrošnji energije mogli uključivati jednostavno prekid snabdijevanja strujom onima koji nisu formalno priključeni na energetsku mrežu.

“Smanjenje potražnje za energijom u zemljama moglo bi doći zbog smanjenja snabdijevanja energijom onima koji joj nemaju službeni pristup, poput Roma”, rekao je Jovanović.

Izvor: Newipe

Comments are closed.