Nenaslovljeni dizajn (2)-min

CAREP nezadovoljan memorandumom o saradnji Romskog savjeta sa CKM-om

Poručuju CKM-u da ,,neće stati,  dok se ne sankcioniše osoba  odgovorna za ovako skaradno predstavljanje Roma u javnosti".

Nevladina organizacija Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) – Nikšića, izražava negodovanje u vezi sa reakcijom Romskog savjeta na izvinjenje CKM-a povodom nedavnog neprimjernog, rasističkog predstavljanja romskog naroda u kampanji “Crna Gora bez podjela”.

Iz Carepa smatraju da ,,izvinjenje CKM-a nije bilo iskreno, ni  primjereno i da ni najmanje nije ublažilo posljedice uvreda i poniženja kojima su Romi bili izloženi objavom diskriminatornih fotografija Roma, koji su umjesto u svojim narodnim nošnjama prikazani u uniformi Javnog komunalnog preduzeća (JKP) koje marginalizuju i izopštavaju Rome iz crnogorskog društva.”

,,Te slike su pokazatelj neznanja i nepoštovanja romskog indentiteta, širenja stereotipa i predrasuda ali i rasizma i diskriminacije. Više od slika,  nas je zabrinulo i dodatno povrijedilo takozvano izvinjenje CKM-a”, kažu iz CAREP-a.

Pošto je u saopštenju CKM-a pisalo da ,, i pored toga što nijesmo uspjeli da Romima, kao ostalim učesnicima kampanje, obezbijedimo nacionalnu nošnju za fotografisanje odlučili smo se da i oni budu dio naše kampanje jer smo na njih gledali kao na ravnopravne članove zajednice, a ne kao na radnike komunalnog preduzeća“, iz CAREP-a se pitaju zašto su u CKM-u imali potrebu uopšte da Rome oblače u uniforme.

,,Zašto se nijesu odlučili za bilo koju drugu svakodnevnu garderobu nego baš uniformu komunalog? To nam govori da upravo CKM romski narod veže za uniformu komunalnog, i da nas kao takve žele predstaviti ostatku crnogorske javnosti”, kažu iz CAREP-a.

Poručuju da je ,,nacionalni identitet Roma mnogo veći i bogatiji nego što u CKM-u znaju”.

Naglašavaju da je i uniforma JKP simbol časnog, poštenog i značajnog rada za naše društvo, ali ona nije nacionalno obilježje Roma i nije namijenjena isključivo RE populaciji.

Romski savjet ishitreno reagovao 

Romski savjet je u prvom reagovanju saopštio: „Da su realizatori istih prisustvovali godinama ranije obilježavanju Dana Roma 8. april znali bi da imamo određenu nošnju koja predstavlja našu kulturu. Da je umjetničko djelo zamislili bi se, ali ovako, jedna NVO ne smije raditi jer se ovime produbljuje sve za šta smo se zalagali. Da se zapitamo da je umjesto bilo koje druge nošnje bila uniforma čistoće, bi li se smjelo i pomisliti na to?“

,,Saglasni smo sa prvim reagovanjem Romskog savjeta, ali ne i njihovim prihvatanjem navodnog izvinjenja CKM-a  i potpisivanjem memoranduma sa CKM-om, a posebno nam nije jasno zašto baš sada osnivaju Romski ansambl i to sa CKM-om koji nas sve u „izvinjenju“ optužujuće pita: „Ko treba da se stidi što pripadnici RE populacije nemaju nošnje i svoj Folklorni ansambl?“”, govore iz CAREP-a.

Poručuju da CKM ili ,,nije dobro informisan  ili ne želi da se informiše o drugim organizacijama i pojedincima koji rade na afirmaciji Roma i romske kulture – jer ponavljamo, mi imamo i nošnju i tradiciju i folklorne igre koje njegujemo i prenosimo mladim generacijama”.

,,Romi treba da se brinu o Romima, ostali treba jednako da nas prihvataju i poštuju kao i sve druge, ali ni naše organizacije poput Romskog savjeta ne treba da djeluju samostalno i ishitreno već da se konsultuju sa ostalim NVO i pojedincima koji rade na afirmaciji i poboljšanju položaja Roma u zajednici – oko ovako važnih pitanja”, naglašavaju iz CAREP-a.

Kažu da ovaj događaj ne bi trebalo da kvari dobar odnos među romskim organizacijama, već da ih ujedinjeni još više da doprinesu zajednici i zajedničkim snagama odbrane Rome ,,od trećih strana kakva je CKM.”

,,Zato javno pozdravljamo osnivanje Romskog ansambla ali bez CKM-a jer u njihovom djelovanju vidimo samopromociju, lični interes i politički angažman koji je na štetu naše zajednice”, jasni su iz CAREP-a.

Poručuju CKM-u da ,,neće stati,  dok se ne sankcioniše osoba  odgovorna za ovako skaradno predstavljanje Roma u javnosti”.

Comments are closed.