REAKCIJA NA SLUČAJ NASILJA NA KOSOVU 

2-min (1)

Beriša: Prema Romima vladaju predrasude, šovinizam i bijes

„Sve ovo govori da se radi o šovinističkom odnosu, ne znam kako bih se još izrazio, prema toj porodici. Ovo pokazuje ustvari koliko na Kosovu vladaju ti neki stereotipi, predrasude, loša mišljenja, taj neki bijes prema romskoj populaciji“.

Romsku zajednicu uzdrmala je vijest da su prije nekoliko dana brutalo pretučeni pripadnici romske populacije u tržnom centru u Prizrenu od strane lica koja obezbjeđuju ovaj centar. Prema informacijma i snimcima koje je su o ovom nemilom događaju objavili članovi organizacije Opre Roma Kosovo na svojoj Facebook stranici, uzrok napada na porodicu je to što jedan od članova nije nosio masku.

Video o ovom konfliktu u kojem se prikazuje kako obezbjeđenje psuje porodicu koristeći pogrdne i uvrijedljive riječi psujći im “majku cigansku” objavio je poznati kosovski advokat Arianit Koci.

Arianit Koći, advokat (Fotografija: Internet)

Arianit Koći, advokat (Fotografija: Internet)

Iz građanskog pokreta Opre Roma Kosovo objavili su  reagovanje i kazali da će pokrenuti postupak za procesuiranje lica koja su napala romsku porodicu, te da će u nastavku procesa informisati javnost o svim detaljima. Glas protiv nasilja digao je, između ostalih, i Imer Kajtazi, predsjednik Romske Evropske Unije (REU) ,,Jekhipe“.

O slučaju nasilja na Kosovu za naš portal je govorio Mehmet Beriša, sekretar u REU “Jekhipe” u Crnoj Gori.

Mehmet Beriša, sekretar REU u Crnoj Gori (Fotografija: RomaNet)

Mehmet Beriša, sekretar REU u Crnoj Gori (Fotografija: RomaNet)

„Po saznanjimna koje imamo samo zbog toga što nisu nosili maske tokom ulaska u tžnom centru u Prizerenu napadnuti su od strane lica koja rade kao obezbjeđenje u tom prostoru. U pitanju je romska porodica i snimak koji kruži društvenim mržama je iznenađujuć, frapantano djeluje i jako je ružno vidjeti da osoba osobu može na takav način tretirati samo zbog toga što tokom ulaska u tržnom centru nije nosila masku“.

Beriša navodi da je u komunikaciji sa advokatom koji vodi slučaj nasilja nad romskom porodicom dobio informaciju da skoro čak 70 odsto ljudi koji su se nalazili u tom tržnom centru nijesu nosili maske.

„Sve ovo govori da se radi o šovinističkom odnosu, ne znam kako bih se još izrazio, prema toj porodici. Ovo pokazuje ustvari koliko na Kosovu vladaju ti neki stereotipi, predrasude, loša mišljenja, taj neki bijes prema romskoj populaciji“.

Položaj Roma na Kosovu, kaže Beriša, veoma je loš te da ovaj slučaj nasilja pokazuje koliko su jake tenzije prema romskoj zajednici.

„Nažalost nije to samo slučaj na Kosovo. Imali smo nedavno i sličnih slučajeva koji su se desili i ja vjerujem da neće ni stati iako mi je iskrena želja i nas svih Roma da se takve stvari ne dešavaju nigdje“, nada se Beriša.

Ohrabren je, kaže, reakcijom potpredsjednice Vlade Kosova koja je najoštrije osudila incident i pozvala nadležne da sankcionišu počinioce, te kazala da su Romi ravnopravni građani Prizrena i Kosova.

Osvrćući se na situaciju u Crnoj Gori Beriša kaže da ovakvih slučajeva u našoj sredini nema.

„Bio je prije par godina slučaj u Podgorici kada je napadnut mladi Rom, ali se od tad to nije ponovilo. Sad da li ima takvih slučajeva diskriminacije u momentu zapošljavanja, u nekim drugim  životnim momentima prema Romima, mislim da ima. Ali sjećam se da je tada reakcija civilnog sektora bila veoma jaka u osudi nasilja“.

Beriša, kako je kazao, misli  da se nasilje nad Romima u Crnoj Gori  neće dešavati, a i ako se bude dešavalo onda će, vjeruje, civilni sektor zajedno sa Romskim nacionalnim savjetom, svim romskim i međunarodnim organizacijama reagovati i da dati svoj dodatni doprinos da se takve stvari prije svega osude, ali i ne dozvole da se ponove.

U prilogu možete pogledati njegov intervju:

 

Comments are closed.