ZATRAŽENO POKRETANJE PREKRŠAJNOG POSTUPKA

OŠ Vuk Karadžić Berane

Berane: Kazna za roditelje koji ne šalju djecu u školu

U ovoj školskoj godini u OŠ Vuk Karadžić upisano je 28 učenika romsko/egipćanske populacije, od čega redovno pohađa nastavu njih 23 učenika dok pet ne pohađa.

Protiv roditelja petoro djece zatraženo je da se pokrene prekršajni postupak zbog toga što njihovi mališani duže ne pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Beranama, od kojih pojedini imaju i preko 150 neopravdanih izostanaka.

To se navodi u odluci kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koju potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković.

“Krajnji cilj navedenih mjera (je), da se izricanjem odgovarajućih kazni spriječi ovakvo ponašanje i sankcionišu oni roditelji koji ne vrše svoja roditeljska prava i obavezu u skladu sa zakonom. Takođe, cilj je ukazati roditeljima da se ubuduće ne ponašaju na ovakav način i da djeci obezbijede uslove za nesmetano pohađanje nastave”, navodi se u zaključcima.

U ovoj školskoj godini u tu školu upisano je 28 učenika romsko/egipćanske populacije, od čega redovno pohađa nastavu njih 23 učenika dok pet ne pohađa.

Iz škole su pokušali da uspostave kontakt sa roditeljima ovih učenika, ali bezuspješno.

Zato su obavijestili Prosvjetnu inspekciju i po nalogu inspekcije beranske centre bezjednosti i za socijalni rad.

Naglasili su da je saradnja sa roditeljima veoma loša od kada ne postoji medijator.

“Da se učiteljice svakodnevno suočavaju i pokušavaju da riješe problem higijene, pojave vaški, nedonošenja pribora za rad, koji im je obezbijeđen na početku školske godine; da škola u okviru svojih mogućnosti vodi računa o integraciji RE populacije na svim nivoima”, navodi se u dokumentu.

Prosvjetni inspektor je konstatovao da ti učenici ne pohađaju nastavu, te da su se shodno tome stekli uslovi za primjenu odredbe Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, odnosno, uslovi za podnošenje prekršajne prijave protiv njihovih roditelja.

Dok za jedno dijete nisu utvrđeni izostanci, ostali imaju između 110 i 156 neopravdanih izostanaka.

U slučaju jednog od njih roditelji nisu pronađeni, a jedan od centara je u saznanju da je porodica odselila u Srbiju.

 

Izvor: Vijesti

Comments are closed.