43-min

VIDEO: Premijera dokumentarnog filma ,,Svi protiv anticiganizma”

Romska zajednica i danas na svojoj koži osjeća diskriminatorske odnose, koji su svoju strahovitu kulminaciju doživjeli u Drugom svjetskom ratu.

Sinoć u 20h, u Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta premijerno je prikazan dokumentarni film ,,Svi protiv anticiganizma“, povodom obilježavanja 16. maja, Međunarodnog dana otpora Roma.

Cjelokupni događaj organizovan je od strane NVO Romska organizacija mladih ,,Koračajte s nama – Phiren amenca“, a uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Dokumentarni film je stvoren pod okriljem istoimenog projekta koji za cilj ima edukaciju javnosti o specifičnoj vrsti rasizma – anticiganizmu.

 

Film tematizuje anticiganizam i spremnost crnogorskog društva da razgradi rasistički i diskriminatorni odnos prema romskoj zajednici.

Program je vodila Linda Jefkaj, mlada Romkinja, a započet je intoniranjem crnogorske i romske himne.

Gostima je dobrodošlicu poželio Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Romska organizacija mladih ,,Koračajte s nama – Phiren amenca“, a auditorijumu se obratila i ambasadorka Sjedinjenih američkih država, Džudi Rajzing Rajnke.

Beriša i Rajnke, Foto: Romanet 

Premijeri su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici civilnog sektora, među kojima i ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović, kao i ambasadori Austrije, Karl Miler i Palestine Rabi Alhantuli.

Premijera je okupila i mlade ambasadore protiv anticiganizma koji su aktivno učestvovali u realizaciji projektnih aktivnosti, kao i mlade iz romske i egipćanske zajednice.

Elvis Beriša kazao je da je ponosan na mlade Rome i Romkinje jer su svjesni svoje istorije, kulture i običaja, ali i zbog činjenice da se 16. maj, Međunarodni dan otpora Roma, po prvi put obilježava u Crnoj Gori.

,,Prema nekim procjenama broj romskih žrtava u Drugom svjetskom ratu prevazilazi 500 hiljada, ali ova brojka nikada neće biti konačno potvrđena, jer Romi najčešće nisu popisivani. Tada je ovaj genocid bio u sijenci. Tako je ostao i danas. U našem obrazovnom sistemu ovi podaci izostaju, ali u tome leži i prilika za unapređenje nastavnog sadržaja“, kazao je Beriša.

Elvis Beriša, Foto: Romanet

On je takođe kazao da romska zajednica i danas na svojoj koži osjeća diskriminatorske odnose, koji su svoju strahovitu kulminaciju doživjeli u Drugom svjetskom ratu. Činjenica da je u zakonski narativ tek uvršten pojam anticiganizma pokazuje koliko je posla tek pred nama, ali je ujedno i ohrabrujuća.

,,Postavljen je odgovarajući okvir, a na državi i nama kao društvu je da razgradimo dugo vjekova građenu marginalizaciju romske zajednice“, poručio je Beriša.

Ambasadorka Sjedinjenih američkih država, Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da je pravilno priznavanje progona Roma u prošlosti ključno, ne samo da bi se osigurala pravda i dostojanstvo za one koji su ubijeni, već i da bi se suočili sa tekućim govorom mržnje i ponašanjem protiv Roma.

Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Romanet

,,I dok se sjećamo prošlosti, moramo razmišljati o tome šta možemo uraditi u sadašnjosti, da bismo odgovorili na potrebe romske zajednice u budućnosti“, poručila je Rajnke.

Naglasila je da je ponosna na podršku projektu NVO ROM ,,Koračajte sa nama – Phiren amenca“ čiji je dio i večerašnji dokumentarac.

,,Vjerujem da se i vi kao i ja radujete što ćemo večeras imati priliku da pogledamo ovaj film da saznamo o utiscima grupe mladih ambasadora protiv anticiganizma, koja je nedavno posjetila Memorijalne centre Jasenovac i Donja Gradina, kako bi razmislili o stvarnoj opasnosti od rasnih predrasuda i ideologija koje, kao što znamo iz istorije, često direktno dovode do neopisivih zvijerstava“, kazala je Rajnke.

Foto: Romanet

Dokumentarni film problematizuje istorijske manifestacije anticiganizma sa posebnim fokusom na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu.

Dokumentarac prikazuje i segmente realizovane obuke državnih službenika/ca i srednjoškolaca/ki na temu anticiganizma, a sa posebnom pažnjom ilustruje posjetu Memorijalnim centrima Jasenovac, Uštice i Donja Gradina o kojima je imalo priliku da uči i doživi 19 mladih ljudi iz Romske i većinske zajednice.

Cijeli film možete pogledati na linku: SVI PROTIV ANTICIGANIZMA 

Comments are closed.