ćerim-min

Video: Porodici Avdula potrebna pomoć

Ćerim Avdula ima četvoro djece i ženu sa kojima teško živi na Koniku. Za troje djece prima socijalno i dječiji dodatak dok za najmlađu ćerku ne, jer nema crnogorske papire.

,,Preko moga osiguranja sam htio da je upišem, ali nisam mogao jer je moja žena i dalje vjenčana sa bivšim mužem”, kaže Ćerim

Najmlađa ćerka ne ide ni u vrtić zbog toga što nema državljanstvo – rješenje za Ćerima je ili dokazivanje očinstva ili da njegova supruga ide na Kosovo da se zvanično razvede od prethodnog partnera, a oboje iziskuje nešto što mu fali – novac.

On radi privatno – čisti lokale, poslovne prostore po pozivu, dok je supruga kod kuće sa djecom, tako ova šestočlana porodica živi od socijalnog, Ćerimove invalidnine i povremenih poziva za čišćenje.

Novac kojim raspolažu nekad nije dovoljan ni za hranu zbog poskupljenja, a naročito nije dovoljan za sve što je djeci potrebno.

,,Mlađi sin ponekad plače, stariji shvati ponekad… Kad mu se kaže da se nema, on me shvati, ali mlađi teže. Vjerujte mi nekoliko puta sam uzeo garderobu iz Crvenog krsta”, priča Ćerim.

Uslovi u kojima žive, takođe su nezavidni.

,,Baš ima vlage, u kuhinji, na cijelom ovom zidu je isto ima”, kaže on.

Ćerimu je u dnevnom boravku šahta i vodovodni sat. U kuhinji mora da zatvara vodu da mu dnevna soba ne bi poplavila. Trude se da vodu u kuhinji što manje koriste. Griju se na drva koja su uzeli na riječ do socijale, ali kroz šupljine i dalje ulazi hladnoća.

,,Pa najviše mi treba pomoć oko soba, da imaju djeca krevetiće, osnovu gdje da spavaju. Vjerujte mi svi u ovoj jednoj sobi spavamo”, priča Ćerim.

Nekad nemaju ni struju, hranu dobijaju iz Narodne kuhinje i Ćerim je zahvalan na tome.

,,Pa dosta mi znači, jer dešava se da nemamo, pa prije škole uzmu djeca ručaju… Dešavalo se nekoliko puta da su spavali bez večere”, kaže on.

Ćerimu svaki poziv za posao znači, pa moli ljude da ukoliko su im potrebne usluge koje on pruža da ga pozovu.

,,Radim čišćenje lokala, stanove poslije krečenja, malterisanja, perem garaže, dubinsko čišćenje, sve usluge čišćenja radim”, kaže Ćerim.

Osim toga, poziva ljude koji su u mogućnosti da mu pomognu novčano kako bi sredio kuću, i obezbijedio svojoj djeci pristojne uslove za život, da još jednom završimo sa  klišeom, koji je zaista tačan, da vaše malo nekome znači puno.

Comments are closed.