Stanje romske zajednice bez napretka

Povodom Međunarodnog dana Roma, izvršni direktor NVO ,,Phiren amenca“, Elvis Beriša gostovao je u jutarnjem programu Dobro jutro Crna Goro i tom prilikom govorio o stanju romske zajednice u Crnoj Gori.

Beriša je istakao da je obrazovanje oblast u kojoj može da se mjeri kvantitativno napredak obrazovanja romske djece, ali ne i kvalitet.

„Broj djece koja se školuju je povećan, ali kvalitet tog obrazovanja nije na zavidnom nivou. Imamo djecu čak i u višim razredima, u osmom i devetom, koja nijesu ni elementarno opismenjena“, objasnio je Beriša.

Razlog tome nalazi u porodicama u kojima djeca po dolasku iz škole ne mogu da nadograđuju svoja znanja jer su roditelji neobrazovani.

Odgovarajući na pitanje voditelja kazao je da je očuvanje romske kulture i jezika teško u zemlji u kojoj se romski jezk ne uči u školama, i u kojoj govornici romskog jezika ne mogu upotrijebiti svoj jezik ni u jednoj instituciji.

Krajem januara ove godine, uz pomoć Američke ambasade, NVO Phiren Amenca je organizovala posjetu Jasenovcu za srednjoškolce iz romske i neromske zajednice, kako bi ih tim putem informisali o stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu.

,,Mladi su nam kazali da kroz obrazovni sistem nisu imali prilike da uče o ovim neljudskim postupcima. Shvatili su da se Strategije i posebne politike za unapredjenje položaja Roma donose da bi se ispravila istorijska nepravda koja je učinjena prema Romima“, istakao je Beriša.

,,Pojavom COVID19 romska zajednica je, kao i cjelokupno stanovništvo, zatečena nespremna. Romska djeca nijesu imala mogućnosti da prate online nastavu, što zbog nepostojanja pametnih telefona, ili s druge strane nepoznavanja korišćenja nekih digitalnih aplikacija“, objasnio je Beriša.

Ova nevladina organizacija otvorila je prvu Digitalnu učionicu u OŠ,,Božidar Vuković Podgoričani“, gdje romska i neromska djeca uče digitalne vještine.

Pojava anticiganizma usmjerena je ka romskoj zajednici decenijama unazad, koja za cilj ima da omalovaži romsku zajednicu. NVO Phiren Amenca u tom pravcu realizuje  projekat „Svi protiv Anticiganizma“.

„U okviru ovog projekta snimili smo dokumentarni film koji govori o stradanju Roma tokom Drugog svjetskog rata u Jasenovcu, i utiscima mladih koji su posjetili Jasenovac, a koji će premijerno biti prikazan 16. Maja u Crnogorskom narodnom pozorištu“, najavio je Beriša.

Comments are closed.