NOVE MJERE

testovi-korona-kovid-19-min

Evo kako od danas možete u ugostiteljske i sportske objekte

Vlada Crne Gore usvojila je nove epidemiloške mjere koje će važiti do 20. avgusta, saopštio je na današnjoj konferenciji za štampu direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Ovo su nove mjere:

I. Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, kao i ulazak u noćne klubove i diskoteke, nezavisno od toga da li rade na otvorenom ili zatvorenom omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine protiv COVID19 virusa;
2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID19 virus koji nije stariji od 72 sata;
3) Dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa;
4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati;
Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.
Od lica koja imaju do 18 godina NE zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova OSIM prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).

II. Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

III. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde ODLAŽU se do 20. avgusta. To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i sl.

Dosadašnje potvrde i dalje važe, skeniranje traje dvije sekunde, od sjutra i online preuzimanje

Svi građani koji su do sada dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno od toga da li su vakcinisani jednom ili objema dozama, te potvrde mogu da koriste i za ulazak u restorane, kafiće, diskoteke, noćne klubove i sportske objekte.

Građani koji se ubuće budu vakcinisali ili radili PCR ili brzi antigenski test, dobiće Nacionalnu COVID potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Na njoj se nalaze svi podaci:

1) Dokaz o jednoj ili obje doze vakcine;
2) Negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata;
3) Pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
4) Negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

kako je navedeno, očekuju da će uskoro, najdalje do ponedeljka, preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje biti omogućeno u narednih 24 sata. Na taj način ćemo skratiti put građanima koji ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova – neće morati da idu ni na vakcinalni punkt ni kod izabranog ljekara, već će potvrdu preuzimati online.

S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je: lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument.

Izvor: antenaM

Comments are closed.