Beriša za ADRIU

e

Romska zajednica nije protiv popisa

On naglašava da romska zajednica nije protiv popisa, već da je za nju pitanje popisa i te kako važno. Smatra da pripadnika romske zajednice ima mnogo više u odnosu na podatak koji pokazuje posljednji popis.

Nevladina organizacija “Koračajte sa nama” pokrenula je kampanju “ME SEM ROM – JA SAM ROM”, kojom žele da ukažu na važnost slobodnog izjašnjavanja Roma na popisu. Predstavnik ove organizacije Elvis Beriša ističe, u izjavi za ADRIA Televiziju, da romska zajednica nije protiv popisa.

Kampanja ,,ME SEM ROM“ nosi sa sobom snažnu poruku cjelokupnoj romskoj zajednici da se na popisu izjasne slobodno, bez ustručavanja i straha. Kampanja će obuhvatiti različite aktivnosti.

“Kampanja će prije svega biti sprovedena na društvenim mrežama, jer tamo su najviše prisutni mladi ljudi, ali isto tako su sve brojniji pripadnici starije generacije. To će biti urađeno i kroz određene postere i video poruke koje će biti slate romskoj zajednici, ali sa druge strane i posjetom romskih naselja i ukazivanjem na važnost popisa. Dakle, nikako da utičemo, već jednostavno da osvijestimo koliko je popis važan i ljudima pošaljemo poruku da se ne plaše već da se slobodno izjasne onako kako se osjećaju”, rekao je Beriša.

On naglašava da romska zajednica nije protiv popisa, već da je za nju pitanje popisa i te kako važno. Smatra da pripadnika romske zajednice ima mnogo više u odnosu na podatak koji pokazuje posljednji popis.

“Sve je veći broj romske djece u obrazovnom sistemu, ali isto tako sve je veći broj i onih lica koja ostaju bez riješenog pravnog statusa. Mi o ovom pitanju govorimo kao da je riješeno, međutim, mi sa terena dobijamo drugačije informacije. I popis je tu veoma važan da bi nam dao konkretan odgovor i bio pokazatelj koliko mi u Crnoj Gori još uvijek imamo lica koja nemaju riješen pravni status, šta država treba da preduzme po tom pitanju, i na kraju krajeva, ono što je još važnije jeste da kreiramo politike svrsishodno onoliko koliko zajednica postoji”, istakao je Beriša.

Pripadnike Romske zajednice treba uključiti u popis, kaže Beriša.

“Imali smo, nažalost, negativnih primjera u prethodnom periodu da je u romskim naseljima bio mnogo manji broj pripadnika romske zajednice nego što on zaista jeste. I zato, još jedan apel prema svima onima koji treba da na neki način odlučuju o angažovanju popisivača da se pri selekciji obrati pažnja i da ukoliko postoji neki pripadnik romske zajednice po mogućnosti uključi upravo iz razloga jer će on olakšati popisivanje i olakšati pristup romskoj zajednici, posebno ako su to pripadnici koji imaju veoma dobru saradnju sa zajednicom”, rekao je Beriša.

Zaključuje da je veoma važno da se što prije ustanovi realan status romske zajednice, te da je za Rome popis mnogo više od statistike.

 

 

IZVOR: ADRIA TV

Comments are closed.