ezgif.com-gif-maker (1)-min

Preminuo romski dječak kog je upucala grčka policija

Preminuo je romski tinejdžer kog je grčka policija upucala u glavu dok je bježao sa benzinske pumpe prošle nedelje, navodno bez plaćanja.

Šesnaestogodišnjak je bio u kritičnom stanju nakon što su policajci otvorili vatru nakon kratke potjere u drugom najvećem grčkom gradu Solunu.

Ljekari u bolnici Hipokrat rekli su da je dječak preminuo u utorak u 10:10 po lokalnom vremenu.

Policajac koji je umiješan je uhapšen i stavljen pod istragu.

Pucnjava je posljednja u nizu sličnih incidenata u Grčkoj i ponovo je pokrenula debatu oko policijskog nasilja u zemlji.

U prošlonedeljnoj pucnjavi, tinejdžer je optužen da je napunio svoj automobil sa 20 eura benzina, prije nego što je pobjegao sa stanice ne plativši.

Snimak sa nadzornih kamera objavljen u utorak otkrio je da su četiri policajca bila unutar benzinske pumpe u to vrijeme.

Dječak se odvezao, jurila ga je policija na motociklima, a 34-godišnji policajac je rekao da je otvorio vatru nakon što je tinejdžer okrenuo vozilo prema njima sa ciljem da se zaleti u njih.

Prema pisanju lokalnih medija, policajac je pušten u kućni pritvor do donošenja sudske odluke o tome da li treba da bude zadržan u pritvoru.

On se već pojavio pred sudom optužen za pokušaj ubistva i druga krivična djela.

Ministar civilne zaštite Takis ​​Teodorikakos – koji je odgovoran za grčke bezbjednosne službe – napisao je na Tviteru da je “duboko tužan” zbog smrti dečaka.

„Slučaj istražuje sud, koji je jedini nadležan da procijeni činjenice i odgovornost“, dodao je on.

Incident je izazvao višednevne proteste među pripadnicima romske populacije širom Grčke.

Romi su najveća manjinska grupa u Grčkoj, za koju se navodi da broji oko 270.000 ljudi koji uglavnom žive u improvizovanim smještajima.

Demonstranti u Solunu palili su gume i kante za smeće na zapadu grada prije nego što su bacili benzinske bombe na policiju, javili su lokalni mediji.

Protesti su održani i u nekoliko drugih gradova, uključujući i prijestonicu Atinu.

U petak su neki demonstranti skandirali: „Nije bio benzin, nije bio novac, panduri su pucali jer je bio Rom“.

Panagiotis Sabanis, šef Romske federacije centralne i zapadne Makedonije, pozvao je na “pravdu” za ubistvo.

“U Grčkoj postoji rasizam protiv nas. To nije prvi incident da policija puca na Rome samo zato što su Romi”, rekao je on prošle nedjelje.

Izvor: BBC

Comments are closed.