Zajednička fotografija --min

Pokreni se čovječe: CAREP realizovao trening na temu volonterizma i aktivizma

Nevladina organizacija CAREP iz Nikšića realizovala je dvodnevnu obuku na temu „Volonterizam i aktivizam“  s ciljem da se mladi više uključe u proces donošenja odluka i nauče kako mogu inicirati promjene u svojoj zajednici. Treningu je prisustvovalo 19 mladih ljudi iz većinske i romske i egipćanske zajednice.

Snežana Milačić, predavačica na treningu, kaže da ,,osnaživanje mladih u pogledu bilo kojeg oblika aktivizma i učešća u zivotu zajednice, treba da bude prioritet, jer bez toga mladi iz romske zajednice će ostati nevidljivi dio drustva, a njihove potrebe zanemarene.”

Samson Beriša, jedan od učesnika na treningu misli da su aktivizam i volonterizam jako bitna stvar ,,jer se problemi moje zajednice, posebno mladih, mogu čuti na razne načine”.

Detalj sa radionice, Foto: CAREP

Samsona naročito interesuje ekologija, pa je jako srećan što je kroz CAREP imao priliku da se uključi u tu oblast.

,,U narednom periodu želim da još više učestvujem u akcijama koje će imati uticaj na prirodu ali i na sve nas. Želim da pošaljem poruku da i mi, mladi Romi, želimo da budemo aktivni i da budemo uključeni u crnogorsko društvo”, poručuje Samson.

Ferdi Beriša, takođe učesnik, kaže da on i njegov brat po prvi put imaju priliku da učestvuju na treningu o volonterizmu i aktivizmu.

,,Do sada nijesam znao da postoji Zakon o volonterizmu, a to će mi biti korisno kako bi se više upoznao sa aktivizmom i volonterizmom. Siguran sam da ćemo moj brat i ja dati podršku narednim akcijama koje se planiraju”, govori on.

Ivana Bojović, koordinatorka projekta, sigurna je da je ,,ovo prilika da upravo mladi budu pokretači novih promjena u cijelokupnom društvu. Moram napomenuti da planiramo obuku za mlade na temu medijske pismenosti i radionicu za roditelje mladih iz RE zajednice sa ciljem da motivišemo roditelje da svoju djecu podražavaju u formalnom ali i neformalnom obrazovanju. Ovaj projekat ima jasnu poruku, kao što i kaže naziv projekta „#PokreniSeČovječe #MovieUpFolks!“

,,Projekat #PokreniSeČovječe realizuje se u okviru ReLOaD 2 programa koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori, ReLOaD2 program sprovodi se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera opština, među kojima je „Zajedno Nikšić i Plužine“, poručuju iz CAREP-a.

Comments are closed.