UZ PODRŠKU EVROPSKE UNIJE

romani week slika-min

Održana Nedelja Roma

Danas je posljednji dan Nedjelje Roma 2021, koja je organizovana od 27. do 30. septembra. Cilj ovog događaja je raspravljanje o politikama Evropske unije za socijalnu inkluziju i sveopštem napretku romske zajednice. Nedjelja Roma obilježava se još od 2016.godine i ima za cilj da poveže evropske i nacionalne aktere i organizacije kako bi se napravila platforma za produktivna razmjena ideja i podržao stvaranje dijaloga. Ovogodišnjim događajem, čiju organizaciju su direktno podržali Evropski parlament, Evropska komisija i Savjet Evrope, se između ostalog želi ukazati na važnost borbe protiv anticiganizma, kao suštinskog uzroka društvene i ekonomske marginalizacije Roma.

Nedelja Roma 2021 je činio niz događaja koji su služili kao preporuka protiv anticiganizma i uporne strukturalne diskriminacije, zatim o efikasnosti politika Evropske unije nakon 2020.godine i o nacionalnim planovima za oporavak ove zajednice.

Događaj je imao nekoliko jasnih ciljeva. Na prvom mjestu je u pitanju olakšavanje razmjene i izgradnje kapaciteta Roma, civilnog društva, kreatora politika i zvaničnika, kao i zalaganje za određene tematske oblasti kao što su obrazovanje, zapošljavanje, preduzetništvo i slično, sa posebnim akcentom na anticiganizam koji sve oblasti prožima.

Na 2021 EU dodjeli nagrada za romske integracije u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, iz Crne Gore je nagradu odnio Centar za romske inicijative iz Nikšića, koji je po drugi put dobitnik ove nagrade. Ovogodišnje izdanje nagrade je posvećeno promovisanju jednakosti kroz zapošljavanje u romskim zajednicama.

‚‚Čast nam je i zadovoljstvo što je organizacija prepoznata kao spona u samozapošljavanju od strane EU koja finansira nagradu, kao i odstrane organizatora Roma Active Albania”, konstatuju iz Centra za romske inicijative.

 

Comments are closed.