NVO KORAČAJTE SA NAMA –PHIREN AMENCA

konf naslovna-min

Održana konferencija – Medijsko izvještavanje o Romima

Danas je u prostorijama EU info centra u Podgorici održana konferencija: Medijsko izvještavanje o Romima koju je organizovala NVO romska organizacija mladih „ Koračajte sa nama – Phiren amenca“.

Predstavljeni rezulati projekta „Od Roma za Rome- medijska promocija prava Roma“ (Foto: RomaNet)

Predstavljeni rezulati projekta „Od Roma za Rome- medijska promocija prava Roma“ (Foto: RomaNet)

U okviru konferencije su predstavljeni rezulati projekta „Od Roma za Rome- medijska promocija prava Roma“ koji je finansijski podržan od strane Evropske zadužbine za demokratiju (EED).  Ovaj projekat je podrazumijevao  unapređenje  rada prvog romskog portala RomaNet kroz rad mladih novinara iz romske populacije koji su istražujući i medijski rasvjetljavajući izazove sa kojima se suočavala romska zajednica u Crnoj Gori u ostvarivanju svojih prava u cilju adekvatne socijalne uključenosti. O svojim iskustvima na projektu govorili su mladi novinari iz romske populacije Selma Drini, Violeta Hajrizaj i Serđan Baftijari kao i njihov mentor Zoran Radulović, novinar nedeljnika MONITOR.

Drugi dio konferencije bio je rezervisan za diskusiju o medijskom izvještavanju o romskoj i egipćanskoj zajednici u crnogorskim medijima. U ovom dijelu su kao panelisti govorili Elvis Beriša, urednik portala RomaNet, Kristina Ćetković, programska direktorka NVO 35 mm i Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik ND Vijesti.

Kroz diskusiju su se mogle čuti dobro poznate ocjene o stereotipnom i faktografskom izvještavanju kojem pribjegava najveći broj medija kada je u pitanju život romske i egipćanske populacije. Naročito je to došlo do izražaja za vrijeme epidemije COVID 19 kada se o romima izvještavalo isključivo kao o potencijalnim žrtvama virusa ili prenosiocima infekcije. U  tom smislu, svi diskutanti su istakli značaj medija poput portala RomaNet koji se bavi ovom problematikom na analitičniji i objektivniji i sveobuhvatniji  način. Takav način rada uticao je da se dese i konkretne promjene u romskoj zajednici koje na prvi pogled izgledaju banalno, ali su za svakodnevni život ovih građana od izuzetne važnosti.

medijsko izvještavanje o Romima ne smije biti bazirano na stereotipima (Foto: RomaNet)

medijsko izvještavanje o Romima ne smije biti bazirano na stereotipima (Foto: RomaNet)

Mišljenje da portal RomaNet ne treba da bude proizvod projekta već da njegov rad treba učiniti održivijim dijele i predstavnici Ministartva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Savjeta Evrope kao i drugi učesnici konferencije. Oni su istakli da je neophodno podržati rad i razvoj portala kroz obezbjeđivanje finansijske i svake druge vrste pomoći. Čula su se i mišljenja da bi u budućnosti trebalo raditi i na formiranju romske televizije koja bi se bavila socijalnom inkluzijom ove grupe u naše društvo. Diskutanti su istakli da je za unapređenje položaja romske i egipćanske zajednice neophodno da postoji politička reprezentacija istih, jer sadašnje stanje ne omogućava da se čuje glas ovih naroda i njihovi interesi i potrebe budu zastupljeni na pravi način.

U video prilogu saznajte više:

 

 

Comments are closed.