170366258_4213889798707398_6215549784811542467_n

Obilježen Svjetski dan Roma, priznanje ,,Romsko srce“ Srednjoj stručnoj školi

Obilježen Svjetski dan Roma, priznanje ,,Romsko srce“ Srednjoj stručnoj školi
U Srednjoj stručnoj školi danas je obilježen 8. april, Svjetski dan Roma, a na prigodnoj svečanosti koju su tim povodom organizovale nevladine organizacije  ,,Romski klub kulture“, ,,Romski pokret“ i ,,Romi sa sjevera“ u saradnji sa organizacijom HELP, toj obrazovnoj ustanovi uručeno je i priznanje „Romsko srce“, za doprinos u procesu integracije romske populacije.
Rozana Božović iz NVO ,,Romski pokret“, istakla je da je Srednja stručna škola dala nemjerljiv doprinos integraciji Roma i Romkinja koji žive u Bijelom Polju, pa je shodno tome, romska zajednica odlučila da priznanje ,,Romsko srce“ pripadne upravo toj ustanovi.
,,U proteklom periodu ovu školu je pohađalo pet redovnih učenika romske nacionalnosti od kojih je jedna Romkinja studentkinja engleskog jezika i književnosti, dok su ostali u procesu redovnog obrazovanja. Ova škola je kroz dva javna rada pružila šansu Romima da stiču znanja, vještine i iskustva kroz rad u školskoj biblioteci i poslovima u oblasti kulturnih dešavanja“, kazala je Božović.
Zahvalivši na priznanju koje mu je uručila Zineta Selimović iz NVO ,,Romi sa sjevera”, zamjenik direktora Petar Matijašević je istakao da Srednja stručna škola sa romskim zajednicama godinama unazad ima dobru saradnju, te da će tako biti i ubuduće.
„Mi ćemo i u daljem periodu raditi na obrazovanju Roma, kako bi stekli potrebna znanja i vještine i bili ravnopravni i konkurentni na tržištu rada“, naveo je Matijašević.
Foto: Vladimir Jelić

Comments are closed.