VoRAE-Holocaust Exhibition-foto by Xhemail Sllovinja (6)-min

NVO Phiren Amenca otvoriće prvu izložbu o Holokaustu Roma u Crnoj Gori

Cilj izložbe je, kažu iz NVO Phiren Amenca, razvijanje svijesti o dubokim korijenima anticiganizma u evropskoj kulturnoj istoriji, kao i o kontinuitetu stereotipa usmjerenih protiv Sinta i Roma do današnjih dana.

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” u saradnji sa Dokumentacionim centrom Roma i Sinta i Centralnim savjetom njemačkih Sinta i Roma, pod pokroviteljstvom Ministarstva Vanjskih poslova SR Njemčake u Umjetničkom paviljonu „Udruženja Likovnih umjetnika“ (Marka Miljanova 2), će 5. oktobra 2023. godine sa početkom u 12.30 časova otvoriti jedinstvenu izložbu pod nazivom: Rasna dijagnoza: „Cigan“ – nacistički genocid nad Romima i Sintima i duga borba za priznanje”.

Ova izložba predstavlja uvid u nehuman tretman Sinta i Roma za vrijeme Drugog Svjetskog rata i Holokaust, u kom je ubijeno 6. miliona evropskih Jevreja, uključujući Sinte i Rome, saopštili su iz NVO Phiren Amenca.

“Fokus izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti Sinta i Roma u njemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi. Nehumane perspektive počinitelja su u suprotnosti sa svjedočenjima žrtava. Stare porodične fotografije Sinta i Roma ključni su dio izložbe pružaju uvid u stvarnost njihovog života, omogućavajući da se istaknu kao pojedinci. Na izložbi su predstavljeni istorijski dokumenti počinilaca nacističkih zločina na jednoj strani i svjedočenja žrtava, porodične fotografije i citati Sinta i Roma na drugoj strani.

Cilj izložbe je, kažu iz NVO Phiren Amenca, razvijanje svijesti o dubokim korijenima anticiganizma u evropskoj kulturnoj istoriji, kao i o kontinuitetu stereotipa usmjerenih protiv Sinta i Roma do današnjih dana.

Posjetioci na kraju izložbe dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi nakon 1989. godine.

Povodom otvaranja izložbe prisutnima će se obratiti Nj.E. Oana Cristina Popa, ambasadroka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Fatmir Đeka, ministar ljudskih i manjinskih prava, Raulf Reusch, ambasada SR Njemačke u Podgorici, Rebecca Fisch, Centralni savjet njemačkih Sinta i Roma, i Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih Phiren Amenca.

Postavka će trajati do 27. oktobra i biće otvorena za sve posjetioce od 10.00 do 20.00 časova radnim danima i subotom od 10.00 do 14.00 časova, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Phiren Amenca.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment