NA VRELIMA RIBNIČKIM SAMO JEDAN OBOLJELI OD KORONAVIRUSA
92319068_540489916607491_6078017299577569280_n

Nema novih slučajeva infekcije COVID-19

Do sada testirano oko 320 stanovnika naselja koje je od 4. aprila u izolaciji. Svi rezultati su negativni.

 U podgoričkom naselju Vrela ribnička nedugo nakon potvrđenog prvog slučaja virusa COVID19, Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je odluku o stavljanju u izolaciju 23 zgrade koje naseljavaju Romi i Egipćani, u cilju prevencije širenja korona virusa.

Prethodnih dana  predstavnici Instituta za javno zdravlje vršili su testiranja u tom naselju. 

Kako su kazali za naš portal, ekipe Instituta su u nekoliko navrata obilazile Vrela ribnička i ukupno uradile oko 320 analiza na novi koronavirus. Od registrovanja prvooboljelog pa zaključno sa današnjim danom nije bilo registrovanih novih slučajeva.

 

Institut za javno zdravlje Crne Gore (foto: CDM)

“Testirali su po dva člana iz jedne porodice. Najstarijeg i najmljađeg člana. Uzimaju bris iz nozdrva, cijeli proces testiranja traje manje od dva minuta. Hvala Bogu do sada su svi rezultati negativni,  nadamo se da će tako i ostati”, rekao nam je Baškim Ramoci, jedan od upravnika zgrada koje se nalaze u izolaciji.

 Kada su djeca u pitanju, kako su nam kazali iz Instituta, zbog nedostataka medicinske dokumentacije u momentu uzorkovanja za mnoge od obrađenih ne postoje validni podaci o uzrastu i starosti ali se, kako su rekli, prilikom uzorkovanja vodilo računa da se poštuje statistička reprezentativnost odnosno da broj uzetih uzoraka odgovara dobnoj strukturi kompletne populacije. Samim tim je i broj djece bio reprezentativno veći. 

“U Crnoj Gori su od početka borbe protiv novog korona virusa do 20. aprila urađena ukupno 4773 testa”,  kaže se u odgovorima Instituta na pitanja portala RomaNet. Testiranje se vrši u skladu sa uspostavljenim indikacijama  koje se prilagođavaju svim novim saznanjima o virusu tako da je trenutni stav kako su kazali iz Instituta da se, osim direktnih kontakata oboljelih , testira što više u okolini i u opštoj populaciji te da se testiranja ponavljaju u više navrata.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *