Poručuju da političke i društvene tenzije ne treba produbljivati

ezgif.com-webp-to-jpg

Nacionalni savjeti manje brojnih naroda uputili apel Vladi: Odložite popis

Nacionalni savjeti-vijeća manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori uputili su apel Vladi i nadležnim institucijama i pozvali da predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori odgode na određeno vrijeme.

Odlaganje popisa, kako su naveli, traže u cilju stvaranja adekvatnih uslova za njegovo održavanje, prvenstveno funkcionanih institucija, pune informisanosti građana, uključenosti zainteresovane javnosti i subjekata koji će ovaj proces učiniti transparentnim i inkluzivnim i, nadasve, stabilnog društvenog i političkog ambijenta

“Smatramo da nadležne institucije nijesu i ne mogu, u predviđenom roku, do 1. novembra, obezbijediti potrebne tehničke pretpostavke, kako bi taj proces tekao bez zastoja i u punom kapacitetu, na šta ukazuje nedostupnost metodologije popisa, neinformisanost opštinskih popisnih komisija, te nezainteresovanost potencijalnih popisivača u pojedinim opštinama”, navodi se u apelu koje potpisuju predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Suljo Mustafić, predsjednik Nacionalnog savjeta Alabanaca u Crnoj Gori, Faik Nika, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, poredsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić i predsjendik Romskog savjeta u Crnoj Gori Mensur Šaljaj.

Isto tako, izostala je, dodaju, komunikacija sa građanima, koji su veoma neinformisani kada su u pitanju njihova prava i obaveze tokom sprovođenja popisa, posebno onih koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, u regionu i evropskim zemljama.

“Smatramo da je veoma važno obezbijediti punutransparentnost i inkluzivnost statističkog istraživanja, omogućiti monitoring procesa, kada su pitanju interesovanja političkih subjekata, nevladinog sektora, kao i predstavnika naciionalnih savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica.

Imajući u vidu da predstojeći Popis stanovništva u Crnoj Gori, treba iskazati i precizno opisati populaciju naše države, i da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, a možda i decenijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj, ekonomskoj i demografskoj sferi, smatramo da treba obezbijediti sve neophodne preduslove da se Popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana”, navode u apelu.

Imajući sve ovo u vidu, a posebno, kako kažu, da je cio proces popisa planiran za period od 1. do 15. novembra, u vrijeme tranzicije vlasti, kada jednu Vlada u tehničkom mandatu treba da naslijedi nova Vlada, koja još nije formirana, što dovoljno govori o veoma nestabilnom političkom i društvenom ambijentu, jasno je da bi proces popisivanja dodatno pratile nove društvene tenzije koje, sigurni smo, nijesu pogodne za slobodno izjašnjavanje građana.

“Smatramo da već prisutne političke i društvene tenzije ne treba produbljivati, i zato apelujemo na odgovoran odnos svih zainteresovanih strana i spremnost na kompromise, smanjivanje podjela i prevazilaženje razlika, kako bi proces popisivanja protekao na zakonit način i u skladu sa procedurama, u demokratskoj atmosferi i uz punu inkluzivnost, kako niko ne bi dovodio u pitanje održavanje popisa i problematizovao njegove rezultate”, navode u apelu.

Stoga,predsjednici nacionalnih savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, traže i apeluju na Vladu i Upravu za statistiku – Monstat da još jednom sagleda ukupan kontekst i društveni ambijent povodom najavljenog popisa te, što prije, donese odluku o njegovom odgađanju na određeno vrijeme, dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se Popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način, u demokratskom i stabilnom ambijentu, uz uvažavanje svih društvenih raznolikosti u Crnoj Gori.

“Ujedno apleujemo na sve društvene činioce, političke subjekte, nevladin sektor, medijsku zajednicu, kao i ukupnu javnost i međunarodne zvaničnike da doprinesu deeskalaciji zabrinjavajućih društvenih i političkih tenzija, te smanjivanju političke, nacionalne i vjerske isključivosti i govora mržnje, kako bi našu Crnu Goru učinili stabilnijom i sigurnijom za sve njene građane”, uaključuju u saopštenju.

 

 

Izvor: Portal Analitika 

Add a Comment

You must be logged in to post a comment