PODGORICA

Prevoz-romske-djece

Romska djeca bez školskog prevoza

Podsjećamo da je portal RomaNet i ranije pisao o ovom problemu.  Roditelji romske djece sa Vrela ribničkih su prošle godine zbog neorganizovanja prevoza izrazili nezadovoljstvo ispred Ministarstva prosvjete kada su i predali zahtjev ministru Miomiru Vojinoviću da hitno riješi propust kako bi djeca mogla da prate nastavu.

Roditelji učenika romske populacije koja od početka školske godine nijesu pratila nastavu u šest podgoričke osnovne škole “Oktoih”, “Vladimir Nazor” “Marko Miljanov”, “21. maj”, “Savo Pejanović” i “Vuk Karadžić” zahtjevaju da se hitno obezbijedi školski prevoz za njihovu djecu. Roditelji, stanovnici naselja Konik, tvrde da se radi o dugogodišnjem problemu romskih učenika, čime se nastavlja njihova diskriminacija. 

Fitim Pajazitaj, roditelj čija djeca pohađaju nastavu u OŠ “Savo Pjanović” je ogorčen i ne razumije, kako kaže, zašto se dozvoljava svake godine isti problem samo za romsku djecu. 

“Dvoje starije djece pohađaju nastavu u “Savo Pejanović” školu, od početka školske godine nemam nikakvu informaciju zašto nema prevoza i kada će biti organizovan. Treće djete mi je neko iz ministarstva upisalo u “Vuk Karadžić” školu bez mog pitanja i odobrenja da se u tu školu upiše moje djete. Volio bih da sva djeca budu upisana u istoj školi, ali ovde se mi roditelji ne pitamo izgleda…”, kaže Pajazitaj.

Podsjećamo da je portal RomaNet i ranije pisao o ovom problemu.  Roditelji romske djece sa Vrela ribničkih su prošle godine zbog neorganizovanja prevoza izrazili nezadovoljstvo ispred Ministarstva prosvjete kada su i predali zahtjev ministru Miomiru Vojinoviću da hitno riješi propust kako bi djeca mogla da prate nastavu.

Direktor NVO “Koračajte sa nama” Elvis Beriša i predstavnici roditelja predali su u septembru 2022. godine ministru prosvjete Miomiru Vojinović ugrentnu inicijativu da se riješi problem prevoza do škola “Marko Miljanov”, “21. maj”, “Savo Pejanović”, “Vladimir Nazor”, “Oktoih” i “Vuk Karadžić”.

NVO „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ podnijela je 2020. tužbu Osnovnom sudu protiv države zbog neorganizovanja prevoza. Taj proces je i dalje u toku, a problem se ponavlja već nekoliko godina. Bilo je i slučajeva da djeca po dva mjeseca ne idu u školu.

„Nama se od početka školske godine javljaju redovno roditelji sa molbom da saznaju kada će biti prevoz organizovan. Dešava se da recimo roditelji se obraćaju školama, škole kažu da treba da se obrate Ministarstvu prosvjete, da škole nisu nadležne za organizovanje prevoza. S druge strane roditelji nemaju mogućnost ni da biraju škole u koje će upisati svoju djecu, jer Ministarstvo prema navodima škola donosi odluku gdje će koje dijete biti upisano. Onda se roditelji nađu u situaciji da ne biraju ni školu, ali i u sukobu su sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, zbog toga što djeca ne pohađaju nastavu redovno”, kaže Elvis Beriša, izvršni direktor NVO “Koračajte sa nama”.

Aslan Beriša, jedan od roditelja, kaže da njegovo dvoje djece ne pohađa nastavu u OŠ “Oktoih” zbog neorganizovanog prevoza. 

„Prva tri dana sam uspio da ih odvedem do škole i nazad, ali ja više to ne mogu jer nemam uslova. Svake godine imamo isti problem“, kaže on.

Mefailj Šabani, roditelj učenice šestog razreda u OŠ “Vladimir Nazior” kaže da nema informaciju kada će biti organizovan prevoz. 

“Molim sve ljude koji rade oko organizovanja prevoza da nam jave što prije kada će biti taj prevoz. Stalno isti problem imamo”.

Mefail kaže da je zbog ovog problema pokušao da upiše dijete u najbližu osnovnu školu kako ne bi morao da čeka organizovani prevoz. 

“Rečeno mi je da nema mjesta i da treba da idem u druge gradske škole da pitam. Ja ne znam đe da idem, strah me da će biti opet problema oko prevoza”, kaže Šabani.

Portal RomaNet nezvanično saznaje da je Ministarstvo provjete u proteklim danima razmatrao potencijalna rješenja za problem neorganzovanog prevoza te da će do kraja nedelje pokušati da nađu adekvatno rješenje. 

Add a Comment

You must be logged in to post a comment