romani flag-min (1)

Međunarodni dan Roma

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma NVO ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”  saopštila je da se položaj romske zajednice i dalje nije poboljšao.

Ističu da se Romi još uvijek susreću sa brojnim problemima, kao što su  diskriminacija, predrasude i stereotipi, anticiganizam, i da predstavljaju sinonim za siromaštvo.

,,Institucije sistema su opterećene anticiganizmom  smatrajući da su problemi Roma dio njihove kulture i načina života”, navode u saopštenju ove nevladine organizacije.

Kažu da pomaci postoje, ali nedovoljno bi romski narod bio integrisan. Vjekovno siromaštvo i diskriminacija učinili su da se marginalizacija  reprodukuje na naredne generacije i neda im da se u potpunosti uključe u društvo.

,,Vodeći problem koji mnogima iz romske zajednice ne omogućava da ostvare svoja osnovna prava je neriješen pravni status. Bez statusa oni su nevidljivi za sistem. Obrazovanje, zapošljavanje, liječenje i mnoga druga prava direktno zavise od ovog pitanja”, saopštili su oni.

U oblasti zapošljavanja nije postignuto puno o čemu svjedoče podaci o broju nezaposlenih Roma. Zapošljavanje se svodi najčešće na zasnivanje radnog odnosa u komulanim službama i deponiji.  Mladi Romi koji su završili srednju školu pa čak i fakultet takođe se najčešće zapošljavaju u ovim oblastima, za koje im nije bila ni potrebna škola.

Problem Roma svakako je I neriješeno pitanje autentične zastupljenosti Roma u parlamentu, kao i život u getu, na rubovima gradova odvojeno od pripadnika drugih zajednica.

,,Svi moramo jače, doslednije i snažnije da se potrudimo da sprovedemo ono što smo odredili kao strateške državne ciljeve. Integracija i ravnopravnost moraju postati stvarnost svakog Roma u Crnoj Gori. To ne treba da radimo samo zbog Roma, nego i zbog cijelog društva koje nikada ne može biti istinski demokratsko i građansko bez ravnopravnog Romskog naroda”, ističu iz NVO “Phiren Amenca”.

Međunarodni dan Roma podsjeća na prvi svjetski kongres Roma na kojem su donešene odluke o romskoj zastavi, himni, romskom jeziku (romani chib) i na kojem je prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Comments are closed.