ELEKTRONSKI UPIS DJECE U OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA

cover obrazovanje

Izazovi roditelja sa elektronskim upisom djece u škole i vrtiće

“Nemam kompjuter i ne znam da koristim mejl. Nadam se da će mi neko od medijatora ili romskih organizacija pomoći da upišem dijete u školu”, navodi Imran Bejzaku.

Ove godine upis djece u škole i vrtiće vršiće se elektronskim putem, mejlom preko portala www.upisi.edu.me. Za registraciju na toj platformi potrebna je mejl adresa, a samo podnošenje prijave je, kako navode iz Ministarstva prosvjete “veoma jednostavno i vrši se popunjavanjem forme i nakon toga zakazivanjem termina za testiranje djeteta, koje obavlja pedagoško-psihološka služba”. Međutim, pripadnicima romske i egipćanske populacije će, kažu, pored njihove volje da upišu djecu trebati pomoć jer većina njih nema pristup internetu i ne zna kako da koristi mejl. 

Fatmir Tatari (39), mještanin naselja Vrela ribnička čija ćerka ove godine treba da krene u vrtić je jedan od njih. Kako navodi za naš portal, do sada ga niko nije obišao i obavijestio o novom načinu upisa. “Ja nijesam upoznat sa tom informacijom, niko nam ništa nije javio”, kaže Tatari.

Fatmir Tatari, mještanin Vrela ribnička (foto: Serđan Baftijari)

Tatari navodi da ne zna kako da koristi mejl. “Ja nikad nisam koristio mejl. Sad od vas čujem da treba tako da upišem dijete ove godine. Prethodnih godina su iz vrtića dolazili i upisivali djecu. Nadam se da će neko da mi pomogne jer ja ne znam kako to da uradim”. 

Imran Bejzak, čija ćerka treba da upiše prvi razred, dijeli istu brigu. “Čuo sam na televiziji da će se upis ove godine zbog korone izvršiti preko interneta. Ja, pravo da vam kažem, nemam kompjuter i ne znam da koristim mejl. Nadam se da će mi neko od medijatora ili romskih organizacija pomoći da upišem dijete”. 

Bejzak dodaje da, do sada, niko nije došao da nudi pomoć. “Ovim putem pozivam da nam neko izađe u susret da naša djeca ne ostanu neupisana”. 

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da elektronski upis u sistem obrazovanja ne treba da obeshrabri pripadnike RE populacije jer, kako su kazali, obezbijeđena je podrška pri upisu kroz pomoć koju će pružati obrazovni sistem, odnosno saradnici u socijalnoj inkluziji (u školama gdje ih ima), nevladine organizacije koje se bave pitanjima pripadnika romske i egipćanske populacije.

“Ukoliko roditelji nemaju mogućnosti da upišu djecu elektronskim putem, mogu da se obrate obrazovnoj ustanovi koja će pružiti pomoć pri upisu. Takođe, tehničku podršku pružaće i Romski savjet, NVO ‘Koračajte sa nama’ i NVO ‘Mladi Romi’ ”, kazao je direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih manjina, Maraš Dukaj.

Maraš Dukaj, direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih manjina (foto: Ministarstvo prosvjete)

On je dodao da Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima tradicionalno promoviše upis djece RE populacije u obrazovni sistem.

“Zbog situacije izazvane koronavirusom, ove godine tu aktivnost relizujemo u drugačijim uslovima, ali sa istim ciljem – da vama, draga djeco, ukažemo da je obrazovanje najsigurniji put do boljeg života i položaja u društvu”, poručio je Dukaj i pozvao pripadnike RE populacije da iskoriste podršku koju pruža obrazovni sistem Crne Gore.

Prema planu Ministarstva prosvjete upis u vrtiću „Đina Vrbica“ koji se nalazi na Vrelima ribničkim je počeo 26. maja 2020. godine i trajaće 15 dana. Upis u osnovnim školama je počeo 18. maja i trajaće do 30. juna 2020.

Kako nezvanično saznajemo, od 1. jula će biti organizovan drugi rok za onu djecu koja zbog različitih razloga nijesu upisana u prvom upisnom roku. 

Potrebu za neophodnu podršku pri novonastaloj situaciji pokazuje i Istraživanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je urađeno za potrebe izrade Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period 2016-2020. Godine. Rezultati istraživanja ukazali su da je nepismenost i nedostatak obrazovanja među najvećim problemima u romskoj i egipćanskoj zajednici. 

 Apel da nijedno dijete ne ostane neupisano stiže sa raznih adresa. Međutim, ono što trenutno nedostaje je pomoć roditeljima koji ne znaju kako da upišu djecu elekronskim putem, nemaju struju i internet, ali i onima koji ne znaju kome da se obrate za pomoć.

 

Comments are closed.