JEDNAKOST ZA SVE

Helena Dalli, Commissioner-designate for Equality, during the hearing in the European Parliament. Credit: EP

Inkluzija Roma “prioritet” za Europsku komisiju

Uključivanje manjinskih grupa u EU, uključujući i Rome, bilo i ostaće prioritet Evropske komisije, kazali su za Brussels time iz Europske komisije (EK)

Među novim povjerenicima, Helena Dalli s Malte zadužena je za izazovan portfelj zvan jednakost. Na raspravi u Europskom parlamentu prošle sedmice ispitivana je njena vizija ravnopravnosti i njena uloga komesara.

Njeni glavni zadaci biće izrada strategije EU za rodnu ravnopravnost, jednaka primanja mjesečnih zarada u odnose na muškarce, zaustavljanje nasilja nad ženama, promocija ravnoteže između posla i života, integrisanost osoba sa invaliditetom u radnu snagu i deblokiranje davno zastarelog zakonodavstvo protiv diskriminacije. U raspravi je skoro zaboravljena integracija Roma.

Raspravu su vodila dva parlamentarna odbora, za zapošljavanje i socijalna pitanja, odnosno ženska prava i socijalna pitanja, uz pomoć Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove. Generalno, evropski poslanici izgledali su impresionirani Dallijevom učinkom i pozdravili odluku izabrane predsednice Ursule von der Leien da po prvi put imenuje komesara za ravnopravnost.

Dalli (57) ima doktorat iz političke sociologije i donosi veliko iskustvo iz svoje matične zemlje, u kojoj je članica parlamenta Skupštine Malte od 1996. godine. Dallijeva je bila parlamentarna sekretarka za ženska prava u kancelariji premijera. Obavljala je ulogu ministra za socijalni dijalog, potrošačka pitanja i građanske slobode, a takođe je radila i kao ministar za evropska pitanja i ravnopravnost.

 

Jednakost za sve

 

U svom pismu o misiji (10. septembra) Dallijevoj, izabrana predsednica napisala je da EU crpi snagu i jedinstvo iz svoje raznolikosti – ljudi, kulture i tradicije. „Vaš zadatak tokom narednih pet godina je da ojačate evropsku posvećenost uključivanju i jednakosti u svim svojim čulima, bez obzira na pol, rasno ili etničko porijeklo, starost, invaliditet, seksualnu orijentaciju ili vjersko uvjerenje.“

Dalijeva je upućena da radi pod vođstvom potpredsednika za „Zaštitu našeg evropskog načina života“, Margaritis Schinas iz Grčke. Radna grupa sastavljena od stručnjaka iz službi Komisije že joj pružiti podršku. Što se tiče jednakosti, ona će se obratiti i odgovarajućim jedinicama Generalnog direktorata za pravdu i potrošače.

 

Dali je u pisanim odgovorima na upitnik Parlamenta pre rasprave napisala da ju je tokom cijelog života motivisala čežnja za pravičnošću i jednakošću i voljom da se isprave nepravde i izgradi bolji svijet za sve.

„Moramo nastaviti da podržavamo najugroženije u društvu, koji su marginalizovani zbog višestruke diskriminacije ili su zarobljeni u situacijama porodičnog nasilja; stoga moja odlučnost da donesem zakone u oblasti ravnopravnosti, promoviše ratifikaciju instrumenata o ljudskim pravima i podigne zaštitu koja važi za ugroženije članove naših društava “, napisala je ona.

„Imamo obavezu da integrišemo i promovišemo rodnu ravnopravnost u EU i u svim akcijama Komisije. Ugovor pruža snažan mandat i predstavlja političku obavezu koju ću iskoristiti kao povjerenik za pitanja rodne ravnopravnosti. “

Upitana na raspravi o vezi između jednakosti i kontroverznog koncepta „Zaštita našeg evropskog načina života“, odgovorila je da mora da sarađuje sa potpredsednikom Šinasom i da se oboje slažu da je jednakost evropski način života.

Helena Dalli opisala je jednakost kao beskonačni resurs. „Dosta je jednakosti za sve i mi to možemo održati. S druge strane, diskriminacija isključuje, marginalizuje i dovodi članove društva do ruba. Diskriminacija je uzaludna praksa. Oduzima članovima društva dobrobit, ispunjenje i prosperitet. “

Integracija Roma

Iako inkluzija Roma nije izričito spomenuta u njenoj izjavi o misiji, Dallijeva se ukratko osvrnula na potrebu integracije Roma u društvo. “80% pripadnika romske zajednice je ispod praga svoje zemlje u riziku od siromaštva ”

U stvari, više od 11 miliona Roma najveća je etnička manjina u Evropi, bez istorijske domovine i živi u skoro svim zemljama Evrope. Uprkos naporima EU da ih integriše i poboljša životni standard, oni i dalje zaostaju za većinskim stanovništvom u obrazovanju, stanovanju, zapošljavanju, zdravstvu i osnaživanju.

Barem jedna evropska poslanica, Lucia Nicuriš Nicholsonova, predsedavajuća Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, skrenula je pažnju na diskriminaciju Roma i socijalno isključenih romskih zajednica u državama članicama EU.

Novoizabrana predsjednica von der Leien predstavila je svoj tim samo nekoliko dana nakon što je Komisija predstavila svoj godišnji izvještaj o integraciji Roma u zemljama članicama. Očigledno nije bilo reference na integraciju Roma ni u jednom portfelju osam potpredsednika i drugih kandidata za poverenike.

Brussels Times pitao je Komisiju da li će neko iz tima von der Leiena imati ukupnu odgovornost za integraciju Roma. Vršilac dužnosti glavnog portparola odgovorio je, “da je uključivanje manjinskih grupa u EU, uključujući i Rome, bilo i ostaće prioritet Evropske komisije”.

U skladu sa trenutnim mandatom Komisije, podsticanje jednakosti i borba protiv diskriminacije bilo je deo portfelja Pravosuđa i bilo je pod nadležnošću komesarke Vere Jourova, koju je podržala komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marianne Thissen.

„Važnost koja se daje inkluziji i ravnopravnosti u EU takođe se jasno odražava u strukturi sledeće Komisije, u kojoj je kandidatkinja za komesara za Maltu Helena Dalli predstavljena kao komesarka za jednakost. Njen zadatak će se sastojati od jačanja evropske posvećenosti uključivanju i ravnopravnosti širom EU, između ostalog i predstavljanjem novog antidiskriminacijskog zakonodavstva. “

Na raspravi je Helena Dalli obećala da će tokom prva tri meseca od osnivanja nove Komisije uspostaviti Radnu grupu za jednakost. „To će biti ovlašćeno komplikovanom misijom brze izgradnje intersekcijskog pristupa za jednakost u svim politikama EU i trebalo bi da bude dobro opremljeno za borbu protiv ogromnog zadatka integrisanja jednakosti u EU.“

autor: M. Apelblat
izvor: the Brussels Times

 

Comments are closed.