RUMUNIJA

2431681_20190212170232_5c62f590b789684ea0f0ce05jpeg_ls-min

Do 10 godina zatvora zbog govora mržnje prema Romima

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis odobrio je zakon osmišljen za „sprječavanje i borbu“ protiv zločina iz mržnje usmjerene protiv romske zajednice.

Zakon je usmjeren na verbalno ili fizičko ispoljavanje mržnje prema romskoj zajednici.

Obuhvata niz kaznenih djela, uključujući član 6. koji kaže da će onima koji budu proglašeni krivima za „pokretanje ili konstituiranje“ antiromske organizacije prijetiti kazna zatvora i do 10 godina, prenijeli su rumunski mediji.

Kako stoji u opisu zakona, antiromsko ponašanje predstavlja percepciju Roma kroz verbalnu ili fizičku manifestaciju, koja je motivirana mržnjom prema Romima, a usmjerena je prema Romima i njihovom vlasništvu, prema nevladinim organizacijama, vođama romskih zajednica, njihovim vjerskim mjestima i običajima, tradiciji i njihovom jeziku.

Romska zajednica u Rumuniji, kao jedna od najvećih etničkih manjina, suočavala se sa velikom rasnom diskriminacijom, a ovaj zakon dolazi nakon što je Evropska komisija izjavila da glavni prioriteti Rumunije uključuju poticanje romske djece na obrazovanje, promociju poduzetništva među Romima, i rješavanje problema zaduživanja.

Radu Magdin, politički analitičar iz Bukurešta, kazao je da ovaj zakon prvenstveno dolazi da pomogne i edukuje.

„Zaboravili smo prošle godine, za vrijeme pandemije, da postoje i drugi problemi u državi, kao što je diskriminacija“, podsjetio je Magdin, te dodao da Rumunija ne želi da bude izdvojena kao država koja ima velike probleme sa Romima, jer ovo je pitanje ljudske potrebe i dostojanstva.

Ovaj zakon mogao bi poslužiti kao primjer i drugim državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u kojima je diskriminacija Roma i širenje mržnje prema ovoj populaciji česta pojava.

Izvor: portal-udar.net

 

Comments are closed.