NARANDŽASTA REVOLUCIJA

nasilju-nad-ŽENAMA

Danas počinje globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

"Uvjek, a posebno u narednih 16 dana pošaljite poruku ženama žrtvama nasilja da nisu same u svojoj borbi, da ih razumijemo, vjerujemo im i podstičemo da ne trpe nikakvo nasilje već da ga prijave”, poručila je aktivistkinja Aida Petrović.

Globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počela je danas i trajaće do 10. decembra. Kampanja je nastala u okviru Centra za žensko globalno liderstvo na Univerzitetu Ratgers 1991. godine kao godišnja akcija koja zahtijeva ukidanja svih vrsta nasilja nad ženama. Od tada, kampanju je širom svjeta obilježilo preko 5000 organizacija u više od 180 zemalja.

Zaštitna boja kampanje je narandžasta, a smatra se da simbolizuje entuzijazam, ohrabrenje, snagu izdržljivost, podsticaj, sreću, kreativnost, odlučnost, uspjeh.

Aida Petrović, aktivistkinja za ženska prava i predstavnica Crnogorskog ženskog lobija na svom facebook profilu pozvala je sve prijatelje da označe simbolično radne, poslovne i sve druge prostore naranđžastom bojom kao i da nose trakice u naranđžastoj boji kako bi simbolično obilježili ovu kampanju.

Petrović je u svojoj objavi pozvala na podršku žrtvama nasilja. “Uvjek, a posebno u narednih 16 dana pošaljite poruku ženama žrtvama nasilja da nisu same u svojoj borbi, da ih razumijemo, vjerujemo im i podstičemo da ne trpe nikakvo nasilje već da ga prijave”.

Stop nasilju nad ženama (Foto: Internet)

Kako je nastalo obilježavanje kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”

Odlukom Ujedinjenih naroda 25. novembra 1999. godine obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje sve do 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava..

Taj dan je obilježen u znak sjećanju na sestre Mirable iz Dominikanske Republike. Sestre Mirabel su brutalno pogubljene 1960. godine od strane direktora Rafaela Trujilla. Nažalost, razlog brutalnog pogubljenja sestara bio je njihov aktivizam i borba za demoktatiju i pravdu.

Sestre Mirabel dolaze iz jako bogate porodice koja se bavila zemljoradnjom. Sve sestre su bile jako kulturne, jer su i odrasle u takvom okruženju.

Sestre Marbel školovale su se osim Dede, koja je sa porodicom, te joj pomagala u vođenju porodičnog gospodarstva.

Jedna od sestara Mirabelovih je studirala pravo i postala je advokatica, nakon čega ju je stirc natjerao da se uključuje u politički pokret protiv režima diktatora Trujilla. On joj je onemogućavao dobivanje licence za obnavljanje advokature, jer je odbijala njegove ponude, koje danas nazivamo seksualnim uznemiravanjem.

Rezultat svega toga je uključivanje njene dvije sestre u političkom pokretu protiv Trujilla. Dedin suprug je bio uhpšen te je njegovo hapšenje bio razlog Dedinog uključivanja u politički pokret.

Skupina sestara Mirabel se nazvala Las Mariposas, što u prevodu znači „Leptirice“. Pokret četrnaestog juna je grupa koju su formirale sestre Mirabel koja se svim sredstvima suprotstavljala Trujillovom režimu. Pisale i dijelile su letke o mnogim ljudima koje Trujillo ubio, a nakon što su se ilegalno naoružale, krenule su u otvoren sukob.

Sestre Mirabel koje su ubijene (Foto: Internet)

Sestre Mirabel koje su ubijene (Foto: Internet)

Cijelu imovinu im je Trujillo oduzeo. Uprkos njihovom hapšenju, one nisu odustale.

Patria, Minerva, Maite i njihov vozač, bili su u zatvoru da posjete muževe od Patrie i Minerve 25. novembra 1960. godine. Trujillovi ljudi su sestre Mirabel na putu zaustavili i sve ih poubijali. Njihova tijela koja su bila u neprepoznatljivom stanju su ubacili u džip, koji je nakon toga gurnut niz liticu, da bi ubistvo koje su oni počinili kasnije izgledalo kao nesreća.

General Pupo Román, priznao je da su sestre Marbel ubili Trujillovi ljudi.Naime, Trujilli je ubijen u maju mjesecu 1961.godine, nakon šest mjeseci.

Nakon smrti sestara, Dede Mirabel je posvetila život očuvanju njihovog naslijedstva. Podigla je njihovo šestero djece, koja su postala veoma obrazovana i uspješna. Stvari ubijenih sestara pronašle su mjesto u Nacionalnom istorijskom muzeju Dominikane. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila dan kada su ubijene 25. novembar, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

 

 

Comments are closed.