Iskustvo Samira Tuše u borbi sa Kovidom

167724206_506990147133317_7347393835818145727_n-min

Da li svi pacijenti imaju isti tretman?

“Uslijed neprofesonalnosti doktorke Tanje Zgradić koja je bila u COVID ambulanti ja sam čekao puna dva ipo sata da mi se ukaže pomoć da bi mi na kraju i ukazali pomoć uz izgovore da ja foliram i da je sve to samo napad panike te da mi je saturacija u tom momentu sasvim u redu. Doktorka je odbijala da mi uključi kiseonik koji mi je u tom trenutku i bio najpotrebniji zbog stalnog gušenja i kašlja”.

Iako se u zvaničnim statistikama diskriminacija Roma tek stidljivo pojavljuje ona je veoma prisutna u svakodnevnom životu pripadnika ove populacije. Ona ih prati na svakom koraku iako ni sami Romi o njoj mnogo ne govore. Možda je to toliko uobičajen način ophođenja prema Romima da su ga svi prihvatili kao potpuno normalnu stvar.

Ipak jedan od njih za naš je portal podijelio svoje iskustvo tokom liječenja od infekcije korona virusom.  Samira Tušu, mladića iz Herceg Novog mnogo je više zaboljeo odnos ljekara prema njemu od samog virusa i zdravstvenih problema koje virus donosi. Njegovo iskustvo o kojem priča sa puno gorčine, uvjerilo ga je da su Romi još uvijek daleko od istinske inkluzije i ravnopravnosti.

Samirove nevolje počinju 18. avgusta kada se u jednoj privatnoj laboratorijskoj ambulanti testirao na virus COVID -19.

Dom zdravlja Herceg Novi (Foto: domzdravljahercegnovi.me)

Dom zdravlja Herceg Novi (Foto: domzdravljahercegnovi.me)

“Tada mi je identifikovano da sam inficiran korona virusom. Simptomi virusa su odmah na početku uzeli maha te sam imao napade gušenja, vrtoglavice, gubitak apetita u jednom momentu od svih strašnih simptoma sam i kolabirao toliko da na kraju više nisam bio sposoban ni da hodam”.

Zbog takvog stanja Samir je otišao u COVID ambulantu u Domu zdravlja Herceg Novi, gdje je kao neko ko je došao sa već potvrđenim virusom očekivao da će dobiti potrebnu pomoć i olakšanje za svoje probleme. Doživio je, kaže, nešto sasvim suprotno.

“Uslijed neprofesonalnosti doktorke Tanje Zgradić koja je bila u COVID ambulanti ja sam čekao puna dva ipo sata da mi se ukaže pomoć da bi mi na kraju i ukazali pomoć uz izgovore da ja foliram i da je sve to samo napad panike te da mi je saturacija u tom momentu sasvim u redu. Doktorka je odbijala da mi uključi kiseonik koji mi je u tom trenutku i bio najpotrebniji zbog stalnog gušenja i kašlja”.

Iste večeri se zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja koje se u međuvremenu pogoršalo zbog neadekvatne pomoći, javio u Hitnu medicinsku pomoć gdje ga je, prema njegovim riječima, dočekala neprofesionalnost dr Radmile Laković. Samir kaže da je doktorka odbijala da ga pregleda i ustanovila da mu je i u tom trenutku saturacija bila dobra te da nema razloga za brigu.

“Kada sam joj napomenuo da sam neko ko takođe boluje od astme ona je nonšalantno uzela slušalice poslušala pluća i rekla da je sve to dobro, da nema razloga za brigu te da je to čisto foliranje pacijenta i panika. Uz to, dala mi je i inekciju koja je najvjerovatnije bila za smirenje, ali mi takođe ništa nije pomogla”.

Samirova tetka koja je bila sa njim, kako nam je ispričao, tražila je hitni uput za Bolnicu u Meljinama gdje postoji izlolacija i gdje bi mu pružili adekvatnu pomoć, međutim dr Laković je i to odbila.

“Tri dana, dakle od 18. do 20 avgusta odbijen sam za kompletan pregled i što je najvažnije snimanje pluća koja su mi bila znatno ugrožena. Uz pomoć i požrtvovanost moje izabrane doktorice tek sam 20. avgusta snimio pluća, uradio sam i laboratorijiske nalaze koji su mi bili katastrofalni. Klinička slika je bila veoma loša kao i pluća koja su bila ugrožena”.

Zbog ovakvog zdravstvenog stanja Samiru je, kako nam je ispričao, prvobitno bila data kućna terapija, ali je nakon razmatranja nalaza izabrana doktorica odlučila da dalje liječenje nastavi u Opštoj bolnici u Kotoru.

“Vozilom hitne pomoći sam 20. avgusta prebačen na Infektivno odjeljenje bolnice u Kotoru gdje sam bio na liječenju sve do 29. avgusta, a dalje liječenje nastavljam u kućnom ambijentu”.

Samir se zahvaljuje osoblju na Infektivnom odjeljenju bolnice u Kotoru kao i doktorima koji na jednom, kako kaže, zavidnom nivou brinu o svim pacijentima podjednako.

S druge strane, iz Doma zdravlja Herceg Novi na pitaje našeg portala da prokomentarišu navode Tuše, kratko su kazali da u njegovom slučaju nije bilo propusta u liječenju i postupanju njihovog osoblja.

“U pogledu postupaka dr Tanje Zgradić, nakon iscrpnog razgovora sa doktorkom, mogu reći da je dr Zgradić postupala više nego pažljivo u liječenju pacijenta Samira Tuša”, saopštio je direktor Doma Zdravlja Herceg Novi, dr Goran Komar.

 Dr Goran Komar, direktor Doma zdravlja Herceg Novi (Foto: Novosti.rs)

Dr Goran Komar, direktor Doma zdravlja Herceg Novi (Foto: Novosti.rs)

Komar dodaje i to da je dinamika patoloških procesa, kliničkog toka Kovid bolesti, veoma brza i nepredvidiva.

Ipak, poslije svega što je doživio u komunikaciji sa zdravstvenim sistemom i zaposlenima u njemu, Tuša postavlja puno pitanja o poštovanju prava na zdravstvenu zaštitu za pripadnike romske zajednice, ali i poštovanju osnovnih principa medicinskog poziva.

“Poslije svega postavlja se pitnje da li u Hercegnovskom Domu zdravlja postoji diskriminacija? Da li svi pacijenti dobijaju isti tretman? Ova priča je svakako jedna koja će poslužiti kao primjer kako funkcioniše zdravstvo u jednoj Crnogorskoj opštini i kakvo je ophođenje doktora prema pacijentima. Pitam se ko u svari treba da odgovara za sve ovo? Takođe, kao neko ko je bio na ivici života i smrti pitam se šta bi se desilo kada bi se ugasio jedan mladi život? Da li bi tek onda doktori počeli da obraćaju pažnju?”, zaključuje Tuša.

Comments are closed.