austrijski-parlament-min

Austrijski parlament usvojio rezoluciju o Danu sjećanja na Rome i Sinte

Zastupnici su jednoglasno podržali još jedan prijedlog rezolucije koalicionih stranaka, a to je ocjena sprovođenja manjinskih školskih zakona i podnošenje izvještaja o tome Nacionalnom vijeću

Austrijski parlament usvojio je rezoluciju o danu sjećanja na Rome i Sinte. Kao i u prvobitnom prijedlogu koalicionih stranaka, predloženo je da se 2. avgusta obilježava sjećanje na Rome i Sinte koji su protjerani i ubijani pod nacističkim režimom.

U Nacionalnom vijeću jednoglasno je izglasan prijedlog rezolucije Vladi da se genocid nad Romima i Sintima tokom nacionalsocijalizma prizna kao istorijska činjenica te da se 2. avgust u Austriji proglasi nacionalnim danom sjećanja na sve žrtve tog genocida.

„Dostojanstvena kultura sjećanja na zločine u Holokaustu je važna kako se ovako nešto nikada više ne bi ponovilo“, rekao je portparol Austrijske narodne stranke (OEVP) Nikolaus Berlakovich.

Na ovaj dan se inače na evropskom nivou obilježava komemoracija romskim žrtvama holokausta. U noći s 2. na 3. avgust 1944. u koncentracionom logoru Auschwitz-Birkenau ubijeno je najmanje 3000 Roma i Sinta. Ovaj datum simbolizira tužni vrhunac holokausta nad Romima i Sintima.

Prije 1938. godine u Austriji je živjelo oko 11.000 Roma. U tom kontekstu portparol OEVP-a Berlakovich istakao je knjigu Gerharda Baumgartnera i Herberta Brettla “Jednostavno nestali. Romska naselja u Brgenlandu” o istoriji ove napaćene etničke grupe.

Godine 1993. Romi i Sinti su priznati kao etnička zajednica, a od 1995. postoji i savjetodavno vijeće za romske etničke grupe, navodi Wiener Zeitung.

Zastupnici su jednoglasno podržali još jedan prijedlog rezolucije koalicionih stranaka, a to je ocjena sprovođenja manjinskih školskih zakona i podnošenje izvještaja o tome Nacionalnom vijeću. Naročito treba preispitati ponudu, kontinuitet i kvalitet nastave na jezicima nacionalnih manjina i pripadajućih nastavnih materijala, uzimajući u obzir nastavne planove i programe i shemu kompetencija, saopštio je austrijski parlament.

Izvor: Newipe

Comments are closed.