U Podgorici Treći ministarski sastanak o integraciji Roma

5443842_52439428795-64e1119303-k_ls-min

Abazović: Sa formalnosti se mora preći na suštinu

,,Romska zajednica, neopravdano, nije bila dovoljno integrisana", smatra Abazović.

Treći ministarski sastanak o integraciji Roma održava se danas u Podgorici u organizaciji Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. Prisutnima su se obratili premijer Dritan Abazović, komesar za proširenje i susjedske odnose Oliver Varhelji, državna ministarka za Evropu i klimu, Ana Lurman i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji se obratio video porukom, naveo je da je, u društvenom i ekonomskom kontekstu, važnije nego ikada zaštititi najranjiviju populaciju i osigurati da niko ne bude izostavljen.

,,Angažman Roma i ostalih manjinskih zajednica u Crnoj Gori je od esencijalnog značaja. Učešće Roma u zajednici je prednost, a naša je dužnost da im osiguramo pristup kvalitetnom obrazovanju, na održiv način”, poručio je Varhelji.

On je kazao da Crna Gora u tom procesu može računati na podršku Evropske komisije (EK) koja, uz IPARD III projekat, ima mogućnost da podrži izgradnju neophodne infrastrukture.

Varhelji je rekao da će pitanje inkluzije Roma ostati visoko na agendi EK.

Državna ministarka za Evropu i klimu u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, Ana Lurman, rekla je da pitanje diskriminacije Roma treba uskoro prevazići.

“Iz tog razloga, od krucijalnog je značaja da pitanje inkluzije Roma zauzme bitnije mjesto na agendi na nacionalnim, ali i internacionalnom nivou”, navela je Lurman u video poruci.

Kako je kazala, ostaje krucijalno da donosioci odluka i civilni sektor sarađuju, kako bi osigurali konkretan napredak u poboljšanju položaja Roma.

Diskriminacija i izolacija bilo koje zajednice krajnje su neprihvatljive i ne smiju nikada naći uporište ni u jednoj politici, poručio je premijer Dritan Abazović.

On je rekao da se radi o ogromnoj zajednici koja, neopravdano, nije bila dovoljno integrisana. Naveo je da vjeruje da će romska populacija osjetiti boljitak.

Abazović je kazao da zna da situacija nije idealna.

„Znam da nije jednostavno, da sa pravom možda postoji ljutnja da nije urađeno dovoljno u prethodnom periodu, ali sam siguran da je cilj zajednički, a to je da se na svakom narednom susretu konstatuje napredak“, rekao je Abazović.

On je poručio da se samo putem jednakosti može ostvariti zajednički cilj, a to je stvaranje funkcionalnog i građanskog društva.

Sa formalnosti, kako je istakao, mora se preći na suštinu.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, rekao je da se zajedničkim snagama mora raditi na organizaciji politika koje će stvarati uslove za uspješan i kvalitetan proces inkluzije.

,,U prethodnom periodu realizovano je više projekata sa domaćim i međunarodnim partnerima, najčešće uz podršku EU. Svi ovi projekti doprinjeli su određenim pomacima u integraciji romske zajednice ali svakako da su izazovi i dalje prisutni”, rekao je Đeka.

Comments are closed.