ROMANET PITA: KAKO CRVENI KRST I ROMSKI SAVJET POMAŽU RE ZAJEDNICI

Dodijela hrane raseljenima sa Kosova (foto: Crveni krst Crne Gore)

Dijeljeni paketi sa hranom i higijenom, pripremaju se nove akcije

“Help, NVO Phiren Amenca, Savjet Evrope, NVO Mladi Romi, EU delegaciju u Crnoj Gori i UNICEF, a u nekim opštinama je podršku dala i lokalna samouprava”, navode iz Crvenog krsta Crne Gore.

Mensur Šaljaj  volonter Romskog savjeta, ispričao je za naš portal kako uz pomoć svog prijatelja Bekima Halilija, a u saradnji sa Glavnim gradom,  svakoga dana od 14. aprila, obilazi šest pekara koje  doniraju hljeb i razna peciva za Rome i Egipćane na Vrelima ribničkim  koji se nalaze u karantinu.

“Svakoga dana se trudimo da svim porodica obezbjedimo još jedan obrok, ili makar koji hljeb. U ime Romskog savjet se ovom prilikom zahvaljujem na pomoći pekarama: Centar, Palma, As, Lion, kao i (dvije pekare ) Magistrala iz Podgorice ”, kaže Šalja i dodaje da je Romski savjet u srijedu 22. aprila najugroženijim porodicama podijelio 150  ćebadi koja je donirao Klinički centar Crne Gore.

Mensur Šalja, predstavnik romskog savjeta (foto: Mensur Šalja)

Pored pomenute pomoći, navode iz Romskog savjeta, oni su porodicama koje su u izolaciji 9. aprila podijelili i osnovne stvari za bebe, nabavljene zahvaljujući kladionicama Bookmakers.

Kada je u pitanju domicilno romsko i egipćansko stanovništvo,  Romski savjet je u saradnji sa Glavnim gradom i Crvenim krstom do sada podjelio  400 paketa . Ovih dana, kako su nam kazali, očekuju dodatnih 200 paketa koje će podijelili i ostalim romskim domačinstvima.

“Glavni grad je obezbijedio sredstva a volonteri Crvenog krsta, skupa sa mnom ispred Romskog savjeta,  na terenu su vršili podjelu u romskim porodicama. Naselja u kojima smo dijeli pakete su: Šatorsko naselje, Konik 1, Kakaricka gora, Dekar pumpa, Tuški put (stambene zgrade), Zabjelo, Stari aerodrom (Bijele zgrade). Podjela preostalih 200 paketa vršiće se u naselje Vrela i Urnebes naselje (divlje) gdje takođe ima domicilnog stanovništva romske zajednice”, kaže Šalja.

Dodijela opreme za bebe do strane Romskog savjeta (foto: Mensur Šalja)

Iz Crvenog krsta Crne Gore su nam kazali da su oni do sada organizovali tri veće distribucije pomoći za 243 porodice (oko 1.400 stanovnika) koje su trenutno u izolaciji u zgradama na Vrelima Ribničkim.

“Prva je realizovana samostalno prije njihove izolacije, iz donacije. Tada su ovim porodicama podijeljeni humanitarni paketi sa prehrambenim i higijenskim artiklima. Odmah nakon informacije o njihovoj izolaciji podijeljena je ponovo humanitarna pomoć, u saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom, a isto je ponovljeno nakon produženja izolacije. I tokom ovih distribucija te porodice su dobile pakete sa prehrambenim i higijenskim artilima”, navode iz Crvenog krsta.

Dodijela paketa hrane i higijene porodicama u izolaciji na Vrelima (foto: Serđan Baftijari)

Pored humanitarnih paketa, kako su kazali portalu RomaNet, Crveni krst je ovim korisnicima dijelio hljeb, a skoro svakodnevno i jogurt. Dva puta su podijeljeni i bebi paketi, za ukupno oko 120 beba. Romske porodice u zgradama na Vrelima Ribničkim takođe su, kažu,  dobile krompir i kupus.

Iz Crvenog krsta dodaju da su njihovi volonteri i zaposleni, u saradnji sa drugim institucijama, za sve one koji imaju zdravstvenih problema, obezbijedili podršku u vidu nabavke ljekove i organizovanja medicinskih usluga.

Podrška romskoj populaciji, kako navode iz Crvenog krsta, ne samo na Vrelima Ribničkim i Koniku, već širom Crne Gore nikad nije izostajala kad je je njihova organizacija u pitanju, ni u redovnim ni u vanrednim okolnostima.

Dodijela hrane raseljenima sa Kosova (foto: Crveni krst Crne Gore)

“Svjesni ukupnih socijalnih uslova u kojima RE populaciji živi u Crnoj Gori nismo je zapostavljali, posebno ne od izbijanja situacije sa korona virusom. Održali smo sastanke sa predstavnicima romskih udruženja i razgovarali sa njima o načinima što efikasnijeg djelovanja. Nastavili smo saradnju sa našim partnerima sa kojima redovno sarađujemo kad je podrška RE populaciji u pitanju, i sa njima smo realizovali određene inicijative, a neke su u pripremi”, navode iz Crvenog krsta: “Prije svega mislimo na NVO Help, Phiren Amenca, Savjet Evrope, NVO Mladi Romi, EU delegaciju u Crnoj Gori i UNICEF, a u nekim opštinama je podršku dala i lokalna samouprava.  Romske porodice nam se i direktno javljaju sa zahtjevima za pomoć. Na sve ove načine smo našim uslugama obuhvatili romsku populaciju širom Crne Gore, prvenstveno kroz podjelu humanitarnih paketa za skoro 2000 porodica, ne računajući Podgoricu, gdje smo, pored porodica sa Vrela Ribničkih, pomogli skoro 500 domicilnih romskih porodica, kroz podršku NKT-a iz donacije Glavnog grada.”

Comments are closed.