PRVA ROMKINJA KOJA JE DOBILA NAGRADU „ZA ODLIČAN PET“

jasmina-min

Zlatna učenica

“Što se tiče moje porodice, ja moram reći kako nikad nijesam imala taj razlog da ja odustanem od obrazovanja, zato jer sam ja od njih sve vrijeme imala podršku. Da njihove podrške nije bilo, ne bih stigla do ovde gdje sam stigla”, kaže Jasmina Beriša

 Jasmina Beriša učenica devetog razreda osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“ dobitnica je nagrade Fonda za kvalitet i talente „Za odličan pet“. Ona je jedina iz romske i egipćanske zajednice koja je dobitnik ove nagrade. Za priznanje su je preporučili vrijedan rad i trud koji pokazuje u školi, ali i kroz vannstavne aktivnosti. Osim toga, Jasmina je izabrana i da bude jedan od zlatnih savjetnika Ombudsmana. 

Skromnost i nenametljivost koje krase Jasminu zamalo su je koštali nagrade. Naime, ona se na konkurs za priznanje prijavila poslednjeg dana. Ipak, sada je zadovoljna i ponosna što se prijavila i osvojila nagradu.

“Za mene je ova nagrada veliki uspjeh. S obzirom da je konkurisanje bilo na osnovu bodova ili poena, moram se pohvaliti i reći da sam imala i više nego što je trebalo da imam, od 20 poena ja sam imala 27. Mnogo mi je drago što sam prepoznata kao jedan od kvalitetnih učenika u mojoj školi. Naravno da jesam ponosna na sebe pre svega zato jer sam možda nekome uzor, a posebno romskoj zajednici”.

Nastavnica biologije Dragana Vukčević koja je Jasminu ohrabrila da se kandiduje za nagradu, smatra da nije samo odličan uspjeh bio presudan za dobijanje nagrade.

DragicaVukčević (foto:RomaNet)

Dragica Vukčević (foto:RomaNet)

„Ono što je Jasminu izdvajalo u odnosu na druge vršnjake jeste njena angažovanost u brojnim aktivnostima koji se u školi realizuju i ona je posvećena tim aktivnostima, daje svoj maksimum, postiže bolje, brže, zapaženije rezultate u odnosu na druge i to je nešto što je izdvojilo kao talentovano i nadareno dijete“.

Nastavnica kaže da je Jasmina prepoznata ne samo u školi nego i u lokalnoj zajednici po brojnim aktivnostima u kojima ima vodeću ulogu.

Član je đačkog parlamenta, vršnjački edukator, kad god se realizuju neki projekti, ona se izdvaja svojim idejamaargumentima, brani jasno svoje stavove, svoje mišljenje, pa je vrlo često angažujemo da prenese svoje znanje vršnjacima. Ona to jednako dobro radi kroz izradu prezentacija, prezentovanje naučenog, kao i kroz igru uloga. Ona se jednako dobro postavlja u ulozi majke koja treba da upiše bolesno dijete od HIV-a, i u ulozitinejdžerke koja je oboljela. Pokazuje jasnu empatiju.”

Jasmina ne krije da se povodom dodjele nagrade osjećala usamljeno i da bi želejela da ima više romskih učenika poput nje.

„Često mi postavljaju pitanje kako se osjećam kao jedina učenica romske nacionalnosti koja je nagrađena, i moj odgovor će uvjek biti isti. Osjećam se usamljeno. Na primjer kada budem otišla na dodjelu, osjećaću se neprijatno, niko mi neće prići od djece, svi će me gledati kao vanzemaljca? zašto? nažalost, samo zbog toga jer sam Romkinja“.

Da je Jasminin uspjeh ujedno i uspjeh škole smatra i Ljubinka Nedić, direktorica osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“.

Ljubinka Nedić (foto: RomaNet)

Ljubinka Nedić (foto:RomaNet)

„Mogu slobodno da kažem za Jasminu, da ne samo što je Zlatni savjetnik ombudsmana, nego je i zlatni djak naše škole. I zaista smo sa razlogom ponosni na ovo što je ona u toku svog dosadsašnjeg školovanja naučila i uradila, doprinjela na neki način uspjehu ove škole“.

Nedić smatra da će ova nagrada biti vodilja i za drugu djecu iz romske populacije.

„Zato što svi znamo da je učenje po modelu najbitnije. Jasmina je jedan zlatni, odnosno svijetli primjer, svoj romskoj djeci, odnosno svijetli primjer svim romskim djevojčicama. Neće se djeca, ni moja ni vaša, ugledati previše ni na mene, ni na ne znam koga, ali će se ugledati na vršnjaka, ili malo starijeg druga ili drugaricu koji je uspješan i to je ono što nas čini sretnim i zadovoljnim poslije ove dobijene nagrade“.

U uspjehu koji je postigla, Jasmina ističe nemjerljiv doprinos njenih roditelja.

“Što se tiče moje porodice, ja moram reći kako nikad nijesam imala taj razlog da ja odustanem od obrazovanja, zato jer sam ja od njih sve vrijeme imala podršku. Da njihove podrške nije bilo, ne bih stigla do ovde gdje sam stigla”.

Jasminin otac, Mehmed Beriša, ne krije zadovoljstvo zbog uspjeha svoje kćerke.

Mehmed Beriša (foto: RomaNet)

Mehmed Beriša (foto:RomaNet)

 „Ja sam kao roditelj mnogo srećan što je Jasmina dobila ovu nagradu od Ministarstva odnosno Fonda za kvalitet. Naravno da sam srećan i volio bih da ovu sreću i radost podijelim i sa drugim roditeljima u budućnosti. Smatram da je zasluženo dobila ovu nagradu.”

On dodaje da je za uspješno obrazovanje najvažnija podrška roditelja.

“ Roditelji iz romske zajednice nijesu toliko angažovani da djecu primoravaju da završavaju školu jer smatraju da poslije osnovne škole ta djeca neće moći upisati neku adekvatnu srednju školu nakon koje neće naći dobar posao. Ja naravno apelujem na roditelje da djecu upućuju na školu, ne silom nego dobrovoljno i da im pojasne da škola mora da se završi, da je škola obavezna i da je neophodna da bi se imala bolja budućnost”.

Jasmina je prepoznata i od šire zajednice pa je tako i postala članica tima zlatnih savjetnika Ombudsmana. Ta joj uloga, kako priča, mnogo znači.  Učešćem u radu tima moći će da utiče na unapređenje ljudskih i dječijih prava romske populacije.

„ Mogu reći kako je i to jedan od mojih velikih uspjeha. Međutim ja nijesam samo u toj jednoj instituciji već u više institucija i nevladinih organizacija. To mi je mnogo pomoglo, posebno sam sad slobodnija u govoru na konferencijama, radionicama  i sastancima tako i pred medijima“.

U daljoj perspektivi sebe vidi kao uspješnu mladu aktivistkinju, medijatorku u zajednici, jer tako, kaže, želi da pomogne svojoj zajednici.

Pandemija korona virusa uzrokovala je brojne probleme romskom stanovništvu, između ostalog uticala je na obrazovanje romske djece. I tada je Jasmina bila spremna da pomogne.

„Uvijek sam tu, uvijek se meni obraćaju kad im treba neka pomoć u vezi domaćih zadataka, u vezi instaliranja nekih aplikacija koje su vezane za online nastavu kao što je bila aplikacija Tims (Teams)”.

Jasmina ističe ogroman značaj obrazovanja za svakog pojedinca kao jedini ispravni put ka uspjehu

 “Obrazovanje nije samo znanje iz različitih oblasti i nauka, već i prilika da steknemo iskustvo u onome što mi želimo da radimo u budućnosti i da na taj način  izgradimo našu ličnost“.

Na kraju, Jasmina ohrabruje mlade iz romske zajednice da budu aktivni i rade na sebi. 

„Mladi treba da znaju, da budu informisani i osnaženi da u kojoj god situaciji bili, treba da kažu ono što misle, jer imaju pravo na to. Iza njih stoji Konvencija o dječjim pravima”.

Jasmina je već sjajan primjer svojim vršnjacima i ponos romske i egipćanske zajednice koja je uvjerena da će se u budućnosti moći osloniti na Jasminu. 

“Učite, radite na sebi, nađite svoje lične interese, bićete ponosni na sebe!“.

 

Autori: Nardi Ahmetović i Anastasija Beriša

Comments are closed.