MINISTAR SEKULOVIĆ NA KONFERENCIJI “APATRIDIJA ROMA U VRIJEME PANDEMIJE COVID -19

Konferencija - naslovna -min

Vrijeme je da pokažemo više fleksibilnosti u rešavanju pravnog statusa Roma

Tema apatridije je kopleksna i višeslojna. Mi smo u ministarstvu zadovoljni sa brojevima. Jedan posto neriješenih slučajeva pravnog statusa je odličan rezulat, ali s druge strane može da bude mnogo. Jer je svaka pojedinačna sudbina važna”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Vrijeme je da pokažemo fleksibilnost i humanost prema osobama neriješenog pravnog statusa, posebno prema novorođenčadima iz ovih porodica, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na konferenciji “Apatrdija Roma u vrijeme pandemije Covid -19” koju je organizovala romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”.

On je istakao da je država uspjela da uspješno riješi  99 %  slučajeva neregulisanog pravnog statusa među raseljenim lica, među kojima ima najviše pripadnika romske i egipćanske populacije, na način da oni imaju stalni boravak u Crnoj Gori.

Učesnici konferencije ( Foto: RomaNet)

Učesnici konferencije ( Foto: RomaNet)

“Na taj način oni  imaju veliki korpus prava, osim pasivnog biračkog prava i mogućnosti da se zapošljavaju u državnoj administraciji, Osobe bez pravnog statusa  de fakto ne postoje, jer nemaju pristup društvenih tokovima”.

Žan Iv Bušardi, šef kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori istakao je spremnost jače saradnje sa romskim civilnim sektorom u radu sa zajednicom kako bi se proces rješavanja pravnog statusa lakše i brže završavao.

Direktor organizacije Phiren Amenca Elvis Beriša je istakao da postoji velika opasnost od širenja problema ukoliko se postojeći slučajevi ne riješe.

„Pravni status je pitanje koje se dominantno i vezuje za romsku zajednicu decenijama unazad i ukoliko ne dođe do dubljih, sistemskih promjena, biće pitanje i decenijama ubuduće. Napredak Crne Gore na ovom polju je evidentan, ali usljed kompleksnosti preostalih slučajeva, postoji bojazan da to više ne odgovara realnosti upravo zbog tih konkretnih slučajeva“.

On je dodao da je samo na nivou Podgorice identifikovano 198 odraslih i 216 djece koja nemaju riješen pravni status, lica sa ovakvim statusom ima i u drugim opštinama u kojima je potebno sprovesti mapiranje.  Neophodno je, kako je istakao je Beriša, unaprijediti saradnju sa institucijama države Kosova kako bi se procedure u vezi sa regulisanjem statusa brže i lakše odvijale uzimajući u obzir činjenicu da najveći broj osoba bez statusa dolazi sa Kosova.

Konferencija je bila prilika da se predstave rezultati mapiranja osoba bez pravnog statusa u Podgorici i u isto vrijeme čuju planovi države i najviših predstavnika međunarodnih organizacija kada je ova tema u pitanju.

 

Comments are closed.