GDJE I KAKO MLADI SA VRELA PROVODE SLOBODNO VRIJEME

Ulica Vrela b.b (foto: Serđan Baftijari)

Vrela b.b. – ulica Slobode mladih Roma

Zbog nedostatka novca i nemogućnosti da sebi priušte izlaske u bioskop ili na piće, društveni život mladih Roma i Egipćana uglavnom se odvija na ulici

Konik, najveća mjesna zajednica na teritoriji Podgorice. Tu žive pripadnici svih nacionalnosti i svih religija, a ono po čemu je ovo mjesto najviše prepoznato, pogotovo nakon ‘99. godine i rata na Kosovu, jesu Romi i Egipćani koji su smješteni na Vrelima Ribničkim.

Pokušali smo da vidimo kako mladi na Vrelima provode svoje slobodno vrijeme. Gdje izlaze? gdje se nalaze? Šta rade kad izlaze? Kroz život Denisona i Muhameda, mladih Roma koji su rođeni u Podgorici upoznaću vas sa najfrekventijim lokacijama na Vrelima Ribničkim.

Zbog nedostatka novca i nemogućnosti da sebi priušte izlaske u bioskopu ili na piće, društveni život mladih Roma i Egipćana uglavnom se odvija na ulici. Centar svih dešavanja na Vrelima je ulica.

Ulica Vrela b.b, centar svih dešavnja (Foto: Serđan Baftijari)

Dakle, ulica Vrela B.B, market “Start 2”, lokal “Shisha Bar brate 17” i igraonica “Kod Šalje” su najfrekventije lokacije na Vrelima. Makar kad su u pitanju mladi Romi.

Vrela b.b, centar svih dešavanja

Ulica Vrela b.b je najposjećenija na Vrelima. U periodu od 18h do 22h tu izlaze svi mladi. U ovoj ulici se nalazi jedina palačinkarnica. A, na trotoaru se prodaju razne grickalice (suncokret, kikiriki), voće i povrće, nova i polovna obuća i odjeća.

Prodavci su zadovoljni sa zaradom, kažu da se ne može kuća sagraditi od ovog posla, ali za osnovne životne potrebe se zaradi.

Naši „vodiči” kažu da mladi ovu ulicu zovu “Ulica slobode”. Tu se – po uzoru na glavnu podgoričku ulicu – nalaze sa društvom, nakon što završe sa dnevnim obavezama kada privređuju porodici. Osim što se druže i komentarišu prolaznike, pogotovo tokom ljeta kada dolaze rođaci iz inostranstva, najvažnije, mladi tu čekaju svoje simpatije.

Market “Milada” (Foto: Serđan Baftijari)

A, kad se ljepša polovina pojavi, objašnjavaju nam naši “vodiči”, ukoliko momci imaju para pođu do prodavnice kod “tete Milade” da kupe neko piće, pa poslije na ljubavni sastanak iza Bosanskih zgrada ili marketa “Start 2”. Susreti zaljubljenih kratko traju, a diskrecija je neophodna ukoliko zaljubljeni par uskoro ne želi da upliva u bračne vode.

Početak šetališta mladih je od zadnje stanice petice gdje se okreće autobus, do kraja ulice Vrela b.b, onda produže do marketa “Starta 2”.

Shisha (Nargila) bar “Brate 17” je jedino mjesto gdje oni koji sebi to mogu da priušte provode petak i subotu veče. Aziz Idriziraj (28) kaže da je otvorio ovo mjesto kako bi mladima ponudio mjesto gdje će provoditi svoje slobodno vrijeme.

Na Koniku prije otvaranja “Brate 17” mladi nijesu imali puno izbora gde da provode slobodno vrijeme i gdje da izlaze. Dešavalo se, navodi Idrizaj, da on i njegovi prijatelji pođu u neki lokal u centar ili na Stari aerodrom i da im na ulazu kažu da nema slobodnih mjesta.

Shisha (nargila) bar “Brate 17” (Foto: Serđan Baftijari)

Zbog takvih situacija, Idrizaj se odlučio da otvori lokal “Brate 17”, gdje će svi biti dobrodošli bez obzira ko su i šta su. Na startu je kaže bio malo skeptičan jer je trebalo dosta para da se uloži, a postojao je strah da, možda, roditelji mladima neće dozvoliti da dođu u lokal, pogotovo kada su djevojke iz romske populacije u pitanju.

Danas, navodi Idrizaj dolaze i muška i ženska populacija, dešava se da ponekad dolaze i sa drugaricama iz drugih zajednica. Osim mladih Roma i Romkinja, ovdje takođe dolaze mladi iz drugih zajednica.

Redovni posjetioci lokala “Brate 17” ističu da su cijene prihvatljive i da se za malo para kvalitetno provode. Sok u limenci košta jedan euro, dojč sedamdeset, čaj pedeset centi, nargila pet eura.

 

Market “Start 2” (Foto: Serđan Baftijari)

Prije otvaranja lokala “Brate 17”, market “Start 2” je bio mjesto gdje su mladi najčešće kupovali piće i grickalice, i čekali drugare da pođu u šetnju ili na fudbal.

Osim pića i grickalica, kada se naruči taksi ili treba neko iz drugih zajednica da dođe do ovog dijela naselja na Vrelima, “Start 2” je bio poželjan orjentir, kao lokacija za koju svi znaju.

“Start 2” takođe posjeduje smještajne kapacitete koje zadnjih godina koriste izbjeglice i tražioci azila iz arapskih zemalja. Od kad su tu smješteni azilanti, naši “vodiči” navode da mladi tu više ne provode vrijeme kao prije da ne bi došlo do konflikta sa azilantima.

 

Zadnja stanica gdje mladi provode svoje slodobno vrijeme je igraonica “Kod Šalje”, naročito kada zahladi i kada krenu kiše. Ovo je trenutno jedina igraonica na Vrelima. Tu, osim playstation konzola, mladi takođe imaju mogućnost da igraju bilijar, da surfuju na društenim mrežama ili da gledaju utakmice tima za kojeg navijaju.

 

igraonica kod “Šalje” (Foto: Serđan Baftijari)

Ovo nije cijela priča o mladima sa Vrela. Ovo je samo početak, a kraj ćete sami napisati poslije posjete ovom mjestu.

Comments are closed.