slika-02-03-06-03-16-min

Važno uvezivanje nacionalnog sa lokalnim nivoom u cilju inkluzije RE populacije

Uključivanje romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo traje predugo i zato je izuzetno važno uvezivanje nacionalnog sa lokalnim nivoom kako bi se moglo jednako djelovati u pravcu ostvarivanja tog cilja, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka.

U cilju poboljšanja socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kroz izgradnju inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom zdravlja, Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njemačkom međunarodnom organizacijom HELP, potpisali su ugovor sa saradnicima socijalne inkluzije Roma i Egipćana u oblastima – zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Ugovor, koji je nastavak projekta “Socijalno uključivanje Roma i Egipćana uz posredovanje saradnika za inkluziju”, a koji je implementirao Help, potpisali su 21 saradnik/saradnica.

Đeka je, na pres konferenciji povodom potpisivanja ugovora, rekao da Vlada Crne Gore svoju ozbiljnu posvećenost socijalnoj integraciji te populacije nastoji da potvrdi u svakoj oblasti od prioritetnog značaja za njihovu zajednicu.

Prema njegovim riječima, prethodnih godina se kroz razne inicijative, programe i projektne aktivnosti radilo na uključivanju romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo.

„Uz međunarodne partnere koji su velik oslonac i nemjerljiva podrška, u finansijskom i ekspertskom smislu, institucije i nevladine organizacije, kroz multisektorski pristup, mislim da smo na pravom putu da kroz uspješnu saradnju, zajedničke ciljeve i snažnu volju zaokružimo proces inkluzije romske i egipćanske zajednice“, istakao je Đeka.

Kako je rekao, današnja aktivnost sledeći je korak koji se odnosi na nastavak saradnje u cilju izgradnje inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva.

On je zahvalio svim saradnicima i saradnicama na predanom radu u prethodnom periodu i opravdanom povjerenju koje im je ukazano.

„Želim da vam poručim da budete ništa manje vrijedni i odgovorni u oblastima u kojima ste angažovani. Budite prva ruka pomoći onima koji su u stanju potrebe, jer svima znamo kolika je vaša odgovornost, ali i značaj onoga za šta se zalažete“, rekao je Đeka.

Resorno ministarstvo će, kako je istakao, nastojati da u narednom periodu vodi intezivne pregovore sa nadležnim institucijama sa ciljem sistematizacije radnog mjesta saradnik/saradnica.

„U narednom periodu očekuje se i potpisivanje memoranduma Ministarstva ljudskih i manjinskih prava sa resornim ministarstvima rada i socijalnog staranja, zdravlja, te Zavodom za zapošljavanje Crne Gore u cilju nastavka saradnje na izgradnji inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva“, rekao je Đeka.

Nacionalni koordinator za Rome, Sokolj Beganaj, podsjetio je da je u 2021. godini donijeta Strategija socijalne inkluzije RE populacije u Crnoj Gori 2021-2025 sa ključnim ciljem poboljšanja socio-ekonomskog i pravnog položaja.

„Strategijom su obuhvaćene sve oblasti za koje se smatra da su važne za rješavanje problema sa kojima se suočava RE populacija“, naveo je Begnaj.

On je napomenuo da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade i resornog ministarstva puna integracija svih manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica u društveni život.

Beganaj je poručio da složenost procesa inkluzije RE zahtijeva multidisciplinaran i dugoročan pristup.

„Želim da poručim da ćemo nastaviti da u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i zdravlja, Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njemačkom međunarodnom organizacijom HELP, nalazimo način da pružimo podršku za realizovanje projekta „Socijalno uključivanje Roma i Egipćana uz posredovanje saradnika za inkluziju“, zaključio je Begaj.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Gzim Hajdinaga, kazao je da je siguran da će svi zajedno na čelu sa resornim ministarstvom biti na raspolaganju i partneri na svakom projektu kako bi se u Crnoj Gori svi osjećali jednako.

Direktorica njemačke međunarodne organizacije HELP, Dijana Anđelić, kazala je da je ta organizacija na ovom projektu bila katalizator i da su, nacionalne i lokalne institucije i romska zajednica, postigle nevjerovatan rezultat.

„Ovo je uspjeh za sve institucije, društvo i pokazatelj da Crna Gora ima kapaciteta da radi na inkluziji marginalizovanih grupa“, poručila je Anđelić.

Comments are closed.