NOVE MJERE ZA BERANE I ŠAVNIK

5310625_press-1_ls-min

Vaspitno-obrazovne ustanove zatvorene do 1. aprila

U Herceg Novom od 20. marta popuštene mjere.

Sve vaspitno-obrazovne ustanove biće zatvorene do 1. aprila, odnosno obavljaće se onlajn.

U ovoj sedmici neće biti ni totalnog zaključavanja.

Kako je saopštila epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović za opštine Berane i Šavnik donijete su nove mjere koje važe do 31. marta.

U Beranama zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine, zabranjeno je kretanje nakon od 21 šasa do 05 časova narednog dana.

Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;

Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima; vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata;

Dozvoljeno je i pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (svih vrsta kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu

Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica

Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl.;

Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta , plaže i sl.)

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću;

Dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20h. Dozvoljen je rad i neprehrambenim prodavnicama, takođe do 20 časova..

Dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7 do 18h.

U Šavniku, s obzirom na porast broja oboljelih, večeras od ponoći do 31. marta, zabranjuju se:

Ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu);

Zabrana kretanja od 21-05 časova;

Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja;

Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom;

Zabranjuje se rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu;

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;

Zabranjuje se rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata; obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane. U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;

Zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) na svim mjestima;

Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti )

Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge;

Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru;

Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću.

Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Od subote, 20. marta u Herceg Novom mjere su popuštene. O tome smo, preko Operativnog štaba, obavijestili lokalnu samoupravu, što je objavljeno u Službenom listu.

Novljanima je, podsjećamo, dozvoljeno kretanje do 21 čas, rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 časova. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, i nema izlaska ni ulaska u grad osim uz potvrdu.

“Situacija i dalje složena, poštujmo mjere”

“Epidemiološka situacija i dalje složena. Nošen je maske, držanje distance ključ i sonova u borbi protiv virusa”, rekla je Božović.

Božović
Božovićfoto: Screenshot

Kazala je i da očekuje da za par sedmica bude bolja epidemiološka situacija.

Božović je kazala da je drugom dozom vakcinisano 1.072.

Nije mogla da saopšti koliko je zdravstvenih radnika vakcinisano.

“Onoliko koliko je dostupna vakcina, tom dinamikom se vrši imunizacija. Mi sada imamo na raspolaganju veći broj doza”, rekla je Božović.

 

IZVOR: Vijesti

Comments are closed.