Hrvatska predsjedava Svjetskim savezom za sjećanje na Holokaust

ihra-min

Usprotiviti se poricanju činjenica

Smisao ovih zaključaka je da se zadužuju sva tijela države uprave da u svom radu koriste ove definicije u cilju unapređenja obrazovanja, istraživanja i informisanja o Holokaustu te sistemskog podsticanja sjećanja na genocid nad Romima i Holokaust

Hrvatska će u 2023. i 2024. godini predsjedavati Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), a ove sedmice obilježiće se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Ovim povodom Vlada Hrvatske je uspostavila Nacionalno koordinaciono tijelo za predsjedavanje Savezom, te donijela Zaključke o usvajanju pravno neobvezujuće Radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust.

Smisao ovih zaključaka je da se zadužuju sva tijela države uprave da u svom radu koriste ove definicije u cilju unaprjeđenja obrazovanja, istraživanja i informisanja o Holokaustu te sistemskog podsticanja sjećanja na genocid nad Romima i Holokaust, naglasio je premijer Hrvatske Andrej Plenković na sjednici Vlade na kojoj su prihvatili zaključke Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust i usvojili pravno neobavezujuće radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu te antiromskog rasizma i diskriminacije.

,,Radna definicija izraz je svijesti da se treba usprotiviti poricanju Holokausta, iskrivljavanju činjenica o njemu, da ih treba osuditi na nacionalnom i međunarodnom nivou te da ih je potrebno preispitati na globalnom nivou”, dodao je.

Prema usvojenim definicijama, antisemitizam je određeno poimanje Jevreja koje se može iskazivati kao mržnja prema njima, poricanje holokausta, diskurs je i propaganda koja negira istorijsku realnost i opseg istrebljenja Jevreja od strane nacista i njihovih saradnika tokom Drugog svjetskog rata, poznatog kao Holokaust ili Šoa, iskrivljavanje istine o Holokaustu odnosi se, između ostalog na, namjerno nastojanje da se opravda ili na najmanju moguću mjeru svede utjecaj Holokausta ili njegovih glavnih učesnika, uključujući saradnike i saveznike nacističke Njemačke, grubo umanjivanje broja žrtava Holokausta koje je protivrječno pouzdanim izvorima, pokušaje okrivljavanja Jevreja za izazivanje vlastitoga genocida, izjave koje Holokaust prikazuju kao pozitivan istorijski događaj ili zamagljivanja odgovornosti za uspostavljanje koncentracionih logora i logora smrti koje je osmislila i kojima je upravljala nacistička Njemačka svaljivanjem krivice na druge nacionalne ili etničke grupe.

Antiromski rasizam manifestuje se kroz upotrebu pojedinih izraza i djela, kao i kroz institucionalne politike i prakse marginalizacije, isključenja, fizičko nasilje, obezvrjeđivanje romske kulture i stilova života te korišćenje govora mržnje usmjerenog prema Romima kao i prema drugim pojedincima i grupama koji su tokom nacističke ere, kao i danas, percipirani, stigmatizirani ili progonjeni kao “Cigani.”

Hrvatska vlada je usvojila i odluku o uspostavi strukture za pripremu i sprovođenje hrvatskog predsjedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

– Osnovaćemo nacionalno koordinaciono tijelo koje će donositi ključne odluke i smjernice za pripremu predsjedanja, a koordinatori i predsjedajući ovog tijela biće potpredsjednik Vlade Davor Božinović, supredsjedateljice će biti posebna savjetnica u mom kabinetu Sara Lustig zajedno s državnom sekretarkom u MUP-u Terezijom Gras. Uspostavićemo i sekretarijat koji će davati podršku predsjedavanju u idućih nešto više od godinu dana – rekao je Plenković.

Izvor: Newipe

Comments are closed.