Protest za odbranu ljudskih prava u Gračanici na Kosovu

3584648_protest-roma-u-gracanici-1_ls-min

“Tukli su me dok sam imao lisice”, Burhan Ibrahimović

"Jedan policajac me je udario pesnicom u leđa, dok me je drugi držao. Još jedan me je četiri puta udario glavom o sto. Od toga mi je oko pocrnilo, a zadobio sam i povrede leđa", kaže Ibrahimović.

Verbalni sukob sa ženom u Gračanici na Kosovu 19. avgusta doveo je do toga da je Burhan Ibrahimović, pripadnik romske zajednice koji već tri godine živi u Prištini, završio, kako kaže, u lisicama Policije Kosova.

On kaže da su ga četvorica policajaca, nakon hapšenja u kući njegovih roditelja u Gračanici i slanja u policijsku stanicu u ovoj opštini, desetak kilometara udaljenoj od Prištine, “mnogo pretukli” u prostorijama ove stanice i to dok je imao lisice na rukama.

Pokret za prava Roma “Opre Roma Kosovo” reagovao je u utorak na ovaj slučaj protestom u Gračanici.

Desetine ljudi okupile su se u cilju, kako je rečeno, podizanja svesti građana Kosova i institucija države u cilju sprečavanja kršenja ljudskih prava.

Ibrahimović kaže da je svoj slučaj prijavio Inspektoratu Policije Kosova.

Radio Slobodna Evropa je razgovarao sa njim na nemačkom, jer on, osim ovog i romskog jezika, ne govori ni albanski niti srpski.

Burhan Ibrahimović je ranije živeo u Holandiji i Belgiji, a već tri godine adresa mu je prištinsko naselje Arberia.

Detalj sa protesta u Gračanici, 29. avgust 2023.

Detalj sa protesta u Gračanici, 29. avgust 2023.

On je 19. avgusta, priča, bio u baru i pio sa drugovima. Verbalni sukob sa, kako je opisao, starijom ženom, počeo je zbog toaleta.

Jedan od Ibrahimovićevih drugova je otišao do toaleta, ali kako je bio zauzet, odlučio je da urinira nekoliko koraka dalje.

Kako priča Ibrahimović, ta žena je zbog toga počela da ga vređa. Kaže da se prvo nisu obazirali na uvrede, ali ona nije prestajala da viče i vređa. Potom joj je uputio pogrdne reči, dok je sa drugovima izlazio iz bara u kojem su pili.

Kako objašnjava Ibrahimović, žena ga je prijavila Policiji Kosova i ubto potom su se četiri policajca našla pred vratima kuće njegovih roditelja u Gračanici, gde je on otišao nešto posle ponoći.

Policija mu je stavila lisice i sprovela u stanicu u Gračanici.

Ističe kako je osporio krivicu, tražeći od policijskih službenika činjenice o razlogu njegovog privođenja. Upozorio ih je da će angažovati advokata.

Zatim su ga, priča on, policajci nešto upitali na srpskom, ali nije odgovorio jer nije razumeo jezik.

Nakon razgovora, policija ga je smestila u drugu prostoriju, gde je, kako kaže, počelo nasilje nad njim.

“Jedan policajac me je udario pesnicom u leđa, dok me je drugi držao. Još jedan me je četiri puta udario glavom o sto. Od toga mi je oko pocrnilo, a zadobio sam i povrede leđa”, kaže Ibrahimović.

“Bilo je četiri-pet policajaca, nisam siguran. Moja žena je bila tamo [u policijskoj stanici] i može svedočiti o bilo čemu. Jako su me pretukli i vratili u ćeliju”, navodi Ibrahimović i dodaje da mu je, nakon što ga je policija pustila posle nekoliko sati, ukazana ljekarska pomoć.

Burhan Ibrahimović u obraćanju sa protesta, Gračanica, Kosovo, 29. avgust 2023.

Burhan Ibrahimović u obraćanju sa protesta, Gračanica, Kosovo, 29. avgust 2023.

U izveštaju Policije Kosova od 20. avgusta se navodi da je “zbog narušavanja javnog reda i mira” u Gračanici, jedinica policije “privela u policijsku stanicu osumnjičenog Kosovara, koji je bio pijan”.

Prema ovom izveštaju, on je “pretio dvojici policajaca”.

U policiji ističu da je, uz konsultacije sa tužiocem i nakon razgovora, osumnjičeni kasnije pušten na slobodu.

Ibrahimović kaže da nije bio toliko pijan da bi prijetio ili napao policiju. Štaviše, prema njegovim rečima, tako nešto je bilo nemoguće, jer je imao lisice na rukama.

"Stop brutalnosti prema Romima", poruka na jednom transparenata na protestu u Gračanici, 29. avgust 2023.

“Stop brutalnosti prema Romima”, poruka na jednom transparenata na protestu u Gračanici, 29. avgust 2023.

On potvrđuje da je slučaj već prijavio Inspektoratu Policije Kosova, rekavši da ne želi da bilo koja druga osoba, bilo koje nacionalnosti, doživi ono što je on, kako tvrdi, doživeo.

“Danas [28. avgusta] me je kontaktirao policajac koji govori nemački iz Hajvalije [naselje u predgrađu Prištine] iz Inspektorata Policije Kosova i on će pogledati sve video snimke i druge dokaze. Ja ću, danas ili sutra, dati svoj iskaz”, kaže Ibrahimović.

Inspektorat Policije Kosova je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da je primio pritužbu Burhana Ibrahimovića i da je slučaj “u fazi preliminarne istrage”.

“Ostale radnje biće preduzete u zavisnosti od onoga što pokaže istraga i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima Inspektorata”, kaže se u saopštenju ove inspekcije.

Policija nadgleda protest u Gračanici, 29. avgust 2023.

Policija nadgleda protest u Gračanici, 29. avgust 2023.

Šef Odeljenja za komunikaciju pokreta “Opre Roma Elvis” Avdiu kaže za Radio Slobodna Evropa da su Ibrahimovića, nakon informisanja o njegovom slučaju, posetili da bi izbliza čuli njegovu stranu priče.

“Otišli smo kod Burhana, pitali smo ga zašto, kako i šta se dogodilo. Policija je prekoračila svoja ovlašćenja… nepravedno. Videli smo da je potrebno da se organizuje protest, da svi budu svesni da ljudska prava i zakoni koji postoje na Kosovu ne trebaju da se krše”, kaže Avdiu.

Prema njegovim rečima, sličnih slučajeva prekoračenja ovlašćenja od strane policije ima i više, ali žrtve o tome ćute.

“Slučajevine izlaze u javnostiz brojnih razloga (…) ili iz straha šta će se kasnije desiti”, kaže Avdiu.

Institucija Narodnog advokata u izjavi Radiju Slobodna Evropa kaže da nema pritužbi na predmetni slučaj.

“Međutim, u načelu, sa stanovišta ljudskih prava i sloboda, vršenje nasilja od strane policijskih službenika nad osobom sa lisicama na rukama i u prostorijama namenjenim za zadržavanje uhapšenih, je kršenje zakonskih garancija”, navodi se u saopštenju.

“Štaviše, to je u suprotnosti sa Ustavom zemlje i međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima, koji su suštinski u duhu pravnog sistema u Republici Kosovo”, naglašava Narodni advokat.

‘O diskriminaciji i anticiganizmu se brinu samo Romi’

Prema rečima komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, “sve policijske akcije moraju poštovati principe zakona, neophodnosti, nediskriminacije, proporcionalnosti i humanosti”.

Na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine, Romi čine oko 0,5 odsto ukupnog broja građana na Kosovu.

U izveštaju objavljenom 2022. godine, međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je izrazila zabrinutost zbog položaja zajednica Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu.

Prema izveštaju, diskriminacija protiv njih “ostaje problem”.

Vlada Kosova je prošlog septembra predstavila Strategiju za unapređenje prava zajednice Roma i Aškalija za period 2022. – 2026. godina, kao i Akcioni plan do 2024. godine.

Strategija predviđa rešavanje problema nezaposlenosti i siromaštva među pripadnicima romske i aškalijske zajednice, povećanje broja obrazovanih ljudi, eliminisanje diskriminacije i etničkih podela, kao i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Za njegovo sprovođenje Vlada Kosova je izdvojila oko 20 miliona eura, dok je oko dva miliona na raspolaganju od strane donatora.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa 

Comments are closed.