GRAĐANSKA ALIJANSA DODIJELILA NAGRADE ZA NAJBOLJU ROMSKU PRIČU

Naslovna

Treća nagrada za novinare portala RomaNet

Danas je u Hotelu Podgorica organizovana dodjela nagrada za najbolje novinarske priče na temu promocije kulture i jezika Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Dodjelu je organizovala nevladina organizacija Građanska alijansa (GA) u okviru projekta „Promocija kulture i jezika Roma“ koji je podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Dodjeli nagrada su prisustvovali predstavnici medija, nevladinog sektora, Vlade, a nagrađenim novinarma su  priznanja uručili  Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Maida Gorčević, savjetnica predsjednika Vlade za manjine i Tatjana Anđelić, načelnica u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Specijalna nagrada za novinarsku priču o braći Selimović iz Mojkovca pripala je Dijani Drašković. Treću nagradu za najbolju novinarsku priču dijele Željka Vučinić iz Vijesti za priču ,,I mandat za Rome – test za novu vlast“ i koautorski tandem novinara RomaNet portala Anastasija Beriša i Nardi Ahmetović sa pričom ,,Zlatna učenica“, objavljenu na portalu RomaNet. Dobitnici su podijelili nagradu u iznosu od 500 eura.

Dobitnici druge nagrade su Milan Sekulović iz DN Dan za priču ,,Romi jedini uskraćeni za pravo na maternji jezik“ i Aleksandra Jovančević iz RTCG za prilog o negativnim efektima online nastave po romsku djecu.

Prva nagrada je pripala Željki Mirković iz TV Nova m, za priču ,,Na margini obajvljenoj na ,,NOVA m”. Nagrada iznosi 1000 eura.

Ombudsman Bjeković se prvi obratio prisutnima i podsjetio da smo svi u kutluri jednaki i makar nekim svojim dijelom učestvujemo u izgradnji tog koncepta.

Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda; Foto: RomaNet

,,Zbog toga mi je posebno zadovoljstvo da još jednom danas, poput onog bisera u školjki, otkrijemo jedan dio romske kulture i osobenosti i skrenemo  pažnju na neka pitanja za koja često nemamo vremena da se posvetimo“, kazao je Bjeković čestitajući nagrađenima.

Savjetnica predsjednika Vlade Maida Gorčević  je kazala da je projekat ,,Promocija kulture i jezika Rome i Egipćana koji Građanska Alijansa sprovodi u saradnji sa Ministarstvom pravde i ljudskih i manjinskih prava, odlična je prilika za ,,skretanje pažnje ne samo na promociju kulture i jezika Romske populacije u Crnoj Gori, već i na probleme s kojima se Romi suočavaju godinama“.

,,Upoznajući kulturu drugih naroda smanjujemo mogućnost bilo kakve diskriminacije, govora mržnje ili netrpeljivosti koja je na žalost, zbog predrasuda i dalje prisutna. Upravo tu je bitna uloga novinara i medija da uz objektivno izvještavanje upoznaju javnost sa životom manjinskih naroda i njihovim problemima u Crnoj Gori“, kazala je Gorčević.

Ona je napomenula da Vlada ove godine usvaja i strategiju za socialnu inkluziju Roma i Egipćana do 2025. godine.

„Ovom strategijom će se  poboljšati socioekonomski i pravni položaj romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori unepređivanjem inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na promociji, borbi i eliminisanju svih oblika diksriminacije, anticiganizma i siromaštva“, izjavila je Gorčević.

U ime Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, prisutnima se obratima Tatjana Anđelić koja je podvukla značaj kulture i nevladinih organizacija u sprovođenju antidiskrimantornih politika.

Tatjana Anđelić, načelnica u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava; Foto: RomaNet

Anđelić se osvrnula na kontinuirani dorpinos resornog Ministarstva u poslednjih nekoliko godina.

,,Moram da pomenem da je nekadašnje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, sada Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava u prethodnim periodima dodijelilo skoro pola miliona eura za projekte koji se tiču integracije romske i egipćanske populacije i unapređenje njihvovih prava.“

Kako je kazala, nisu bitni samo finansijski iznosi, već i odnos prema ovakvim projektima.

,,Zaista je bitno da svako ko preuzme odgovornost da implementira ovakav projekat uradi to na kvalitetan način i u najboljem interesu u romske i egipćanske populacije“, izajvila je Anđelić.

Anđelić je čestitala dobitnicama i dobitnicima nagrada.

,,Sigurna sam da ćete nastaviti da se bavite ovom temom i da je ova nagrada bila samo dodatna motivacija“, zaključila je ona.

Mirković: Standardizovati romski jezik i čuvati od zaborava

Dobitnica prve nagrade Željka Mirković je napomenula da su pitanja pitanja kulture zanemarena u medijima i društvenom životu

,,Takođe, društvene teme su potpuno zanemarene i u drugom su planu. Uglavnom je sve u fragmentimo i prosto ne dolaze do izražaja, pogotovo od kada je aktuelna pandemija korona virusa“, kazala je Mirković.

Osvrćući se na pobjedničku priču i temu koju obrađivala u vezi sa kulturom i jezikom Roma, kao i njihovom položaju danas, navela je da su najveći problemi vezani za romski jezik u Croj Gori.

Željka Mirković, dobitnica prve nagrade; Foto: RomaNet

,,Bilo mi je vrlo teško da pronađem sagovornike, ne zato što ljudi nisu htjeli da pričaju ispred kamere, nego zato što nisu bili upoznati sa tematikom. Veliki je problem romskog jezika njegovo odsustvo iz obrazovnog sistema i što jezik nije standardizovan. I mislim da mi kao društvo treba da pomognemo romskoj zajednici da standardizuje jezik kako isti ne bi otišao u zaborav“, izjavila je Mirković.

Ona je podsjetila  da Crnogorski parlament nikad nije imao predstavnika Roma, ali da ih nema dovoljno ni u medijima.

,,Smatram da Romi nisu dovoljno zastupljeni u medijima, da prosto o Romima pričamo samo za dan Roma, kada je u pitnaju Đurđevdan ili kada su u pitanju maloljetni brakovi – onda o tome pričamo na sva zvona. Posle čega nastane tišina“, zaključila je Mirković.

Nagrada kao podsticaj za mlade novinare RomaNet

Nagradu za treće mjesto na konkursu za najbolje novinarske priče u okviru projekta „Promocija kulture i jezika Roma“ dobili su Anastasija Beriša i Nardi Ahmetović na koaturskoj priči Zlatna učenica, o Jasmini Beriša dobitnici nagrade Fonda za kvalitet i talente „Za odličan pet“

,,Nagradu vidim kao lični podsticaj, ali i podsticaj za sve moje kolege i koleginice sa RomaNet-a, kao i onih koji su angažovani u drugim medijima da se u daljem radu bave više afirmacijom mladih Romkinja i Roma kako bi u skorije vrijeme imali što manje predrasuda i primjera diskriminacija“, kazao je Ahmetović.

Nagrađeni novinari; Foto: RomaNet

Anastasija Beriša, koautorka nagrađene priče je izrazila zadovoljstvo ovom nagradom, ali i navela koliko je to značajno po njen dalji raad.

,,Srećna sam zbog nagrade koju sam dobila na samom početku bavljenja novinarstvom i to me motiviše da nastavim dalje da se bavim ovim pozivom. Nisam očekivala da ću da dobijem nagradu i bila sam jako srećna što se to desilo na početku, pa mi daje vjetar u leđa“, kazala je Beriša.

Ona je istakla da joj je drago što je doprinijela da jedna pozitivna priča o Romima bude zapažena.

,,Drago mi da sam baš dobila nagradu za tekst o Jasmini zato što je to priča o uspječnoj mladoj romkinji koja ima podršku svojih roditelja. Ona je pravi primjer ostalima kojim putem da krenu.“

Sa ovim se slaže i Ahmetović.

,,Potrebno je više primjera pozitivnih priča o Romima, kako bi stvorili ravnopravnije crnogorsko društvo“, kazao je on.

,,Više medijske pažnje, otvorenog dijaloga i ukazivanja na različite probleme zaslužuju svi građani, a posebno oni koji pripadaju manjinskim grupamai kojima su mnoga osnovna prva ugrožena“, zakčučio je Ahmetović.

Ovi mladi novinari su se zahvalili Građanskoj Alijansi na pruženoj prilici da se njihov rad prepozna na medijskom nebu.

Comments are closed.