Suočeni sa diskriminacijom, ukrajinske romske izbjeglice se vraćaju kući

Nakon suočavanja sa diskriminacijom i uskraćenjem humanitarne pomoći u Mađarskoj, mnoge romske izbjeglice koje bježe iz Ukrajine vraćaju se u svoju ratom razorenu zemlju da se ponovo ujedine sa svojim porodicama, prenosi Eurasia Review.

Procenjuje se da u Ukrajini, zemlji sa 44,13 miliona stanovnika, ima oko 400.000 Roma. Od početka ruske invazije, vjeruje se da je preko 4,3 miliona građana, od kojih najmanje 100.000 Roma, pobjeglo u susjedne zemlje i dalje.

„Vidite da jedan voz ide iz Ukrajine, a drugi voz se vraća nazad. I, nažalost, mnogi od njih su Romi“, rekao je Bela Racz, romski aktivista.

Bela Racz, romski aktivista
Foto: index.hu

 

Racz je rekao da postoje dva glavna razloga zašto romske izbjeglice odlučuju da napuste relativnu sigurnost u Mađarskoj i vrate se u Ukrajinu.

„Jedno je kako se administracija odnosi prema Romima ovdje da ne bi smatrali da treba da ostanu u ovoj zemlji. A drugi je da im nedostaju članovi porodice, očevi, muževi i žele da im se vrate“, rekao je on.

Kao i većina drugih ukrajinskih muškaraca od 18 do 60 godina, Romi ne mogu da napuste zemlju i pozvani su da se bore protiv ruske vojske.

Međutim, većina romskih porodica radije ostaje u Ukrajini, rekla je Natali Tomenko, mlada romska aktivistkinja i umetnica iz centralne Ukrajine.

„Oni su uplašeni i užasnuti zbog toga jer romska zajednica ima veoma veliki osjećaj za zajednicu, porodicu i prosto je neobično da se razdvajaju“, dodala je ona.

Ipak, rekla je, kada je opasnost od rata postala previše stvarna, njena porodica se razdvojila „da bi preživjela“.

Zajedno sa mlađom sestrom, snajom i nećakom otišla je u Mađarsku preko Slovačke, dok su joj roditelji ostali.

„Moja majka nije htjela da ide sa nama jer nije htjela da napusti oca“, rekla je.

 

Ukrajinski Romi

 

Po dolasku u susjedne zemlje, Romi se često suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje etničke pripadnosti.

Racz je rekao da su Romi bili odvojeni od bijelih Ukrajinaca na odlasku vozova i da su u Mađarskoj dočekani sa „mekom diskriminacijom“.

„Nije bilo fizičko, već više kao verbalno. Znate, „Pokažite pasoš! Pokažite svoju ličnu kartu! Zašto si došao? Šta želite u Mađarskoj?“

 

Pasoši

 

Oko 10-20% ukrajinskih Roma su bez državljanstva i nemaju nikakva identifikaciona dokumenta, što bi moglo da im ograniči pristup međunarodnoj zaštiti u EU.

„Romi već žive život bez dokumentacije, a sada su posebno ugroženi i izloženi jer, kako ćete dokazati sve svoje postojanje ili svoje poreklo?“ rekla je Juliana Vahlgren iz Evropske mreže protiv rasizma (ENAR).

Ukrajinski Romi ponekad mogu da koriste krštenice kao lične karte, ali Romima koji dolaze iz zapadnog dijela Ukrajine često se uskraćuje podrška ne zato što su apatridi već zato što imaju mađarsko državljanstvo.

Godine 2011. Fides je uveo novi pojednostavljeni put za sticanje mađarskog državljanstva za etničke Mađare koji žive van zemlje, olakšavajući mnogim mađarskim Romima koji žive u Ukrajini da dobiju drugi pasoš.

„Kada stignu u Mađarsku, ne mogu da se registruju kao izbjeglice jer imaju mađarski pasoš, što je veoma teško jer nemaju gdje da žive i ne mogu da pristupe onim objektima predviđenim za izbjeglice“, rekla je Tomenko.

 

Prenosi Eurasia Review

Comments are closed.