Srbija: Romi su deceniju unazad uz Vučića

Nacionalni savjet romske nacionalne manjine oglasio se, kako navode, povodom teksta Srđana Šajna, ističući da Romi u Srbiji deceniju unazad glasaju za predsjednika Aleksandra Vučića i SNS, da Srbija radi snažnije nego ikada na unapređenju položaja Roma, a da je Srđan Šajn, predsjednik Romske partije koji je ukazao na kupovinu glasova na proteklim izborima, “politički metuzalem i kriminalac”.

Iz Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine proteklih nekoliko dana nijesmo uspjeli da dobijemo komentar na navode o kupovini glasova o kojima je Šajn u više navrata govorio, ističući da je SNS za izbore izdvojila čak dva miliona eura koje su pripadnicima ove nacionalne manjine date na ruke ili u vidu paketa, kao “dogovor” za glasanje na nedavno održanim izborima.

Šajn je takođe naveo kako su pripadnici njegove zajednice ne samo izmanipulisali, već i ucjenjivani i zastrašivani gubitkom socijanih primanja ili radnog mesta, ukoliko javno pričaju o kupovini glasova.

Umesto konkretnih odgovora, Nacionalni savjet nam je poslao saopštenje navodeći da su prošla vremena ucjena, kupovine i političke, kulturne i društvene stigmatizacije Roma.

“Zloupotrebljavajući svoju privatnu firmu u vidu partije, bez članstva i glasača svakako, sa pečatom samo, pokušavajući da ostvari lični interes i dobije mjesto u vlasti za sebe isključivo, a preko leđa Roma, ucjenjujući političke aktere, a targetirajući cijelu romsku zajednicu, ograđujemo se od izjava Srđana Šajna i Romske partije. Nema tu ničega za Rome niti ičega romskog”, naveo je Nacionalni savjet.

Kako dodaju, predsjednik Romske partije u Srbiji saopštenja piše iz Austrije, “samo ne kaže zbog čega”, a “prevareni Romi svjedoče o tome”.

“Ne smije da uđe ni u jedno romsko naselje ili kuću jer zna da je prevario na hiljade Roma i na taj način bio narodni poslanik. Romi u Srbiji deceniju unazad glasaju za predsjednika Aleksandra Vučića i SNS. Romi u Srbiji imaju tri narodna poslanika danas, pokrajinsku poslanicu, dva državna sekretara, imaju direktora Srpskog narodnog pozorišta, gradske većnike, odbornike. Naša država Srbija radi snažnije nego ikada na unapređenju položaja Roma, nećemo dozvoliti političkim metuzalemima poput Šajna da spriječe napredak zajednice, i konačno, na izborima su građani rekli svoje”, zaključuje se u saopštenju i dodaje da se “politički manipulatori” nikada više neće pitati niti krojiti sudbinu romske zajednice, jer im “Romi im to neće dopustiti”.

 

Izvor: danas.rs

Comments are closed.